Motivul protestului AUR, un fake news: „Cum vor UE, PSD și PNL să ne ia copiii”, cea mai nouă conspirație răspândită de George Simion

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
george simion la protest
George Simion, liderul AUR, și simpatizanții partidului au răspândit un fake news despre cum copiii din familiile defavorizate vor fi luați de stat. Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Câteva sute de persoane, simpatizanți ai partidului AUR, protestează miercuri la Parlament. Manifestația a devenit una violentă, protestatarii îmbrâncindu-se cu jandarmii și agresând parlamentari. Însă, care este motivul pentru care simpatizanții AUR s-au strâns la Parlament? O propagandă mincinoasă răspândită de lideri AUR și de foști membri ai partidului, printre care și Diana Șoșoacă, care spune că „UE, PSD și PNL vor să ne ia copiii de lângă noi”. O conspirație promovată pe rețelele sociale și în dezbaterile publice pornită de la un proiect de lege care prevede „prevenirea separării copilului de familie”.

„Nu vă atingeți de copiii României! Sinistrul proiect PLx 145 prin care PSD și PNL vor să ne ia copiii de lângă noi va fi azi supus la vot în Camera Deputaților. Apărăm copiii României!”, este mesajul prin care AUR își descriere protestul de miercuri, de la Palatul Parlamentului.

„Lege satanică: PSD, PNL și USR vor să ne ia copiii”, „Legea Firea, prin care statul poate lua copiii din familiile sărace”, „Dacă ești sărac nu mai ai dreptul să îți crești copiii”. Acestea sunt doar câteva dintre manipulările folosite de AUR și de adepții teoriilor conspirației pentru răspândi panica.

Proiectul de lege care prevede prevenirea separării copilului de familie a fost inițiat de ministerul Familiei Tineretului și Egalității de Șanse, condus de Gabriela Firea, și a fost adoptat de Senat, miercuri fiind supus dezbaterii în Camera Deputaților.

„Acest proiect exact acest lucru doreşte să facă - să prevină separarea copilului de familie. Statul, prin primării, să ajute aceste familii să îşi ţină copiii acasă ajutând în ceea ce priveşte locuirea, alimentaţia, accesul la educaţie, accesul la sănătate, nicidecum altceva. Îmi pare rău că s-au făcut alte interpretări şi s-au dat alte conotaţii”, susține ministrul Familiei, Gabriela Firea.

Inițiativa legislativă are ca scop prevenirea separării copilului de familiile din medii vulnerabile, care nu își permit financiar creșterea acestora. Astfel, ar urma să fie construite 150 de centre de zi în care minorii aflați în categorii de risc ar putea mânca, face teme sau chiar ar beneficia de diverse ajutoare, precum pachete cu haine. Deși proiectul își propune tocmai ca minorii să fie ajutați să rămână în familiile lor, propaganda AUR a promovat un discurs exact pe dos.

„Jos labele de pe copiii României. Ăsta e mesajul nostru, pentru că această lege trebuie respinsă în integralitate pentru că este inutilă”, susține liderul AUR, George Simion.

Prin proiectul de lege se înfiinţează Observatorul copilului, prin intermediul căruia vor fi identificaţi şi înregistraţi toţi copiii aflaţi în situaţie de risc de separare de familie. 

„Acest registru naţional al copilului, pe noi asta ne sperie, pentru că am văzut experienţa din alte state, am văzut familia Botnariu din Norvegia, familia Camelei Smicală, avem aici două cazuri, li s-au răpit copiii în Spania, sunt tutori legali, avem familia Furdui din Germania şi multe alte cazuri”, mai spune Simion.

Pentru că proiectul de lege este parte a legislației asumate în PNRR, simpatizanții AUR susțin că „la comanda Uniunii Europene” este inițiată o lege care „să fure copiii” din familiile defavorizate.

„Asistăm în ultimele zile la o încercare de manipulare a opiniei publice din România pe tema unui proiect de lege care îşi propune să prevină, atenţie - să prevină !, separarea copilului de familie. Legea privind prevenirea separării copilului de familie este o lege iniţiată de Ministerul Familiei cu scopul de a sprijini familiile vulnerabile pentru a-şi creşte copiii ACASĂ, alături de părinţii şi fraţii lor. Iniţiativa legislativă a apărut pe fondul unor statistici alarmante: România este pe locul I în Europa la mame minore ! România este pe locul I în Europa la numărul de copii care trăiesc în sărăcie ! România este fruntaşă în Europa la abandon şcolar ! La fel este la mortalitatea infantilă. De asemenea, aproape 40% dintre copiii care au ajuns în grija statului sunt acolo din cauza sărăciei din familie, nu pentru că ar fi fost abandonaţi sau nedoriţi ! Această lege îşi propune să sprijine copiii aflaţi în situaţii de vulnerabilitate şi să îi ajute în mod real să rămână alături de părinţii şi fraţii lor.”, spune Mirela Elena Adomnicăi, deputat PSD, membru al Comisiilor de muncă și protecție socială și pentru drepturilor omului.

Legea și amendamentele admise în comisiile parlamentare pot fi consultate AICI.

Citește și „Chemați 112!”. Simion și Șoșoacă au făcut scandal în Parlament la proiectul de prevenire a separării copilului de familie

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri