Numiri-cheie, la mâna viitorului Parlament

Data actualizării: Data publicării:
parlament plen crop inquam photos

Câştigătorul alegerilor din 11 decembrie va avea un cuvânt greu de spus pentru o serie de funcţii-cheie în statul român. Şeful SIE, cel al Autorităţii Electorale şi unul dintre viceguvernatorii BNR vor fi votaţi cu toţii de viitorul Legislativ. În prezent sunt ocupate de interimari, iar numirile sunt ţinute în suspans până după parlamentare. Pentru şeful ASF, încă în funcţie, parlamentarii au demarat o procedură de demitere. I se reproşează scumpirea accelerată a tarifelor RCA.

Serviciul de Informaţii Externe a rămas cu Silviu Predoiu şef interimar după ce Mihai Răzvan Ungueanu şi-a dat demisia, în septembrie. O plecare despre care s-a vorbit din aprilie. Niciodată nu au fost confirmate, însă tensiunile dintre fostul şef SIE şi preşedinte.

„Imediat ce am primit această demisie am acceptat-o. Probabil voi face o propunere noului Parlament, după alegeri”, spunea președintele Klaus Iohannis în 26 septembrie.

Constituţia şi legea de funcţionare SIE au prevederi diferite. Aşadar, o primă încercare pentru viitorul Parlament va fi să decidă cine numeşte şeful SIE, după ce preşedintele face propunerea: Parlamentul, aşa cum spune Constituţia, sau CSAT, cum spune legea SIE.

BNR a rămas fără un viceguvernator după ce Bogdan Olteanu a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă. Aleşii au pasat procedura de înlocuire viitorului Legislativ. Senatorii şi deputaţii din comisiile de buget vor trebui să îi audieze pe candidaţi şi apoi, în şedinţă comună, să voteze noul viceguvernator. Procedura e clară, doar că aritmetica parlamentară decide cine face propunerea.

Ni se cuvine nominalizarea, sigur ca da. Există un algortim parlamentar care a funcționat întotdeauna şi s-a respectat întotdeauna”, spunea în august Vasile Blaga, fost copreședinte PNL.

Dar ce, BNR-ul e o instituţie a PNL-ului? Și noi vom propune sau vom susţine pe cineva”, a fost replica lui Liviu Dragnea, preşedintele PSD.

„PSD şi PNL trebuie să ajungă la înţeleger, până la urmă”, spunea și Kelemen Hunor, președintele UDMR.

Tot pentru fapte de corupție este cercetată și fosta șefa a Autorității Electorale Permanente. Ana Maria Pătru a demisionat, iar atribuțiile i-au fost preluate interimar de unul dintre vicepreședinți.

Ar trebui să convocăm un Birou Permanent Reunit, dar datorită faptului că majoritatea colegilor sunt în campanie electorală şi de asemenea sunt foarte mulţi colegi care nu mai candidează nu vom putea avea un plen reunit în cvorum”, a spus Florin Iordache, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Un alt exemplu e ASF, Autoritatea de Supraveghere Financiară. Mișu Negrițoiu a obținut funcția de președinte în 2014, pentru patru ani. Câștigă 13.000 de euro. Procedura de demitere a fost inițiată, dar o decizie în plenul reunit nu va putea fi luată decât anul viitor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri