Oile din România nu vor mai putea fi torturate și ucise în drum spre țările arabe. Legea pentru protecția lor a fost depusă la Senat

Data actualizării: Data publicării:
transport-oi-vapor

Liberalii Florin Cîțu și Nichita Adrian Oros au depus marți la Senat un proiect de lege, semnat de parlamentari de la toate partidele, prin care se va interzice transportul de animale vii din România către țările arabe în condiții inumane, în contextul dezvăluirilor repetate despre torturarea și uciderea oilor exportate din țara noastră, din cauza căldurii sufocante, a umidității și a înghesuielii. 

Proiectul prevede ca transporturile de animale vii către țări din afara UE să fie însoțite de un medic veterinar și tehnicieni veterinari care să țină un jurnal de călătorie și să supravegheze constant starea animalelor.

Totodată, se interzice transportul de animale vii atunci când temperaturile cresc peste 30 de grade, atât în România, la punctul de încărcare, cât și de-a lungul traseului. Medicul veterinar este obligat să nu avizeze transportul până când temperaturile nu scad sub 30 de grade. 

Exportatorii vor fi obligați să facă dovada existenței unui medic veterinar la punctul de ieșire din țară, în caz contrar transportul fiind oprit. 

În cazul în care medicul veterinar nu respectă prevederile legale referitoare la bunăstarea animalelor, va fi sanncționat până la retragerea licenței de practică acordată de Colegiul Medicilor veterinari. 

În luna iulie, în portul Midia, aproape 70.000 de oi din România au fost urcate pe un vapor al unei companii arabe. Destinația - țările din Golful Persic. Transportul a durat 23 de zile și a avut cinci opriri: Arabia Saudită, Dubai, Kuwai, Qatar şi Oman.

Potrivit filmărilor investigatorilor Animals International, în vaporul respectiv, animalele au stat în condiţii greu de imaginat: înghesuite, în căldură şi mizerie, iar multe au murit înainte de a ajunge la destinaţie.

Oficialii europeni au cerut Guvernului României să oprească exportul de animale vii pe timp de vară. În Golful Persic, în această perioadă, la soare, sunt peste 40 de grade celsius.

(Editor A.D.)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri