Opoziția a depus o moțiune pe justiție și cere revocarea lui Victor Ciorbea

Data actualizării: Data publicării:
Victor Ciorbea
Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Parlamentarul liberal Raluca Turcan a anunțat astăzi că opoziția a depus o moțiune simplă pe justiție, după ce Guvernul a adoptat aseară o nouă ordonanță de urgență care modifică legile justiției.

„Este foarte grav ce s-a întâmplat aseară”, a spus Raluca Turcan. Este un atac fără precedent la adresa justiției, a mai spus ea.

Ea a adăugat că liberalii vor face și demersuri pentru a declanșa procedura de revocare a Avocatului Poporului, Victor Ciorbea.

„O decizie a Curții Constituționale nu poate să fie decât nefavorabilă acestei ordonanțe, adică să o declare neconstituțională”, a spus Turcan.

Singura instituție care poate sesiza CCR pe ordonanțele de urgență este Avocatul Poporului, dar Turcan spune că are „așteptări mici” ca acest lucru să se întâmple.

„De aceea, PNL solicită conducerii Parlamentului din nou demararea procedurii de revocare a lui Victor Ciorbea. Domnul Avocat al Poporului trebuie să înțeleagă că se află în fruntea acestei instituții, plătit cu bani foarte mulți, pentru a apăra interesele României și nu interesele infractorilor. Practic, dl Ciorbea, din momentul în care Guvernul a început asediul la adresa justiției, nu a făcut absolut nimic pentru a pune în pericol interesele infracționale ale lui Liviu Dragnea”, a spus prim-vicepreședintele PNL.

Turcan a mai spus că PNL va informa Comisia de la Veneția despre modificările aduse legilor justiției.

Moțiunea simplă a fost depusă de PNL şi USR. Cele două formațiuni îi cer ministrului Tudorel Toader să devoaleze motivul real al emiterii OUG de modificare a legilor justiţiei, să emită un nou act normativ prin care să înlăture toate aspectele neconstituţionale din OUG şi să sprijine demersurile de desfiinţare a Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie.

„Noi, semnatarii acestei moţiuni simple, în aşteptarea gestului de responsabilitate şi onoare, vă cerem ceea ce v-am cerut şi prin alte moţiuni simple, aşteptând manifestarea dumneavoastră de voinţă potrivită atât cu interesele sociale generale, cât şi cu interesele persoanei dumneavoastră, de aceea vă solicităm următoarele: l) Devoalaţi agenda ascunsă a acestei OUG privind modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. II) Iniţiaţi procesul de adoptare a unei OUG modificatoare care să înlăture din acest ultim act normativ al guvernului referitor la Justiţie toate textele neconstituţionale, precum şi cele care fac în parte nefuncţionale Parchetul General, DIICOT şi DNA. III) Sprijiniţi iniţiativa noastră legislativă de desfiinţare a Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, demers legislativ în acord cu nevoile prezente ale Justiţiei româneşti şi obligaţiile noastre internaţionale, sprijinit de marea majoritate magistraţilor şi a celorlalţi specialişti în drept”, arată semnatarii moţiunii.

Moţiunea este intitulată „Tudorel Toader şi PSD-ALDE, luaţi mâinile murdare de pe Justiţie!”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri