Parlamentarii vor să adopte o declarație oficială cu privire la „Războiul steagurilor”

Data publicării:
18022013 20beta 20parlament 20steag 201-50157

În jurul prânzului ar trebui să înceapă în biroul președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, o întâlnire la care să participe atât lideri ai USL, cât și liderii de grup din celelalte partidele parlamentare pentru a fi luată o decizie comună.

Parlamentul ar putea să adopte o declarație oficială în care să-și spună poziția cu privire la scandalul steagului secuiesc, însă părerile sunt împărțite. Dacă Titus Corlățean, ministrul de Externe, spunea că se impune o astfel de atitudine din partea Parlamentului, premierul Victor Ponta a fost mai rezervat astăzi și a îndemnat la înțelepciune, spunând că pe maghiari nu îi interesează ce atitudine ia România ci fac aceste declarații din motive electorale.

Și în rândul parlamentarilor părerile sunt împărțite.

Victor Ponta:Există un interes politic de campanie al Fidesz

„Nu există probleme între România şi Ungaria, cu atât mai puțin între români și minoritatea maghiară. Există un interes politic de campanie al celor de la guvernare, al Fidesz. Noi trebuie să fim foarte deștepți. Fermi, dar deștepți. Să nu ne lăsăm provocați. De fapt, pe ei nu-i interesează nici ce se întâmplă în România, nici ce face sau nu face comunitatea maghiară din România, pe ei îi interesează să câștige voturi la alegerile din Ungaria”, a declarat premierul României, Victor Ponta.

„Trebuie să le spunem civilizat parlamentarilor maghiari că, dacă vor continua cu gestul ofensator vom fi nevoiți să luăm atitudine. Atitudine înseamnă anumite rezerve în legătură cu relațiile dintre cele două parlamente, atitudine rezervate între grupurile de prietenie”, a spus Puiu Hașotti.

Steagul secuiesc, arborat pe parlamentul Ungariei

Steagul secuiesc a fost arborat, vineri, pe Parlamentul Ungariei, ca „simbol al solidarităţii naţionale”, a informat MTI, citată de Mediafax. Vicepremierul maghiar a spus că folosirea simbolurilor etnice ale oricărei comunităţi constituie un drept fundamental al omului. În replică, Ministerul român de Externe și-a exprimat „profundul regret” pentru „gesturi simbolice de natură să irite opinia publică românească”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri