Partida Romilor contestă rezultatele recensământului și spune că 300.000 de romi nu au fost numărați

Data actualizării: Data publicării:
femeie roma cu copil in brate stau la poarta intr-un sat in romania
Aproape 570.000 de români s-au declarat de etnie romă la recensământul din 2022. Foto: Inquam Photos / George Călin

Asociația Partida Romilor Pro-Europa vrea să dea în judecată Institutul Național de Statistică, pe care îl acuză că nu a numărat corect populația de etnie romă la recensământul din acest an. Potrivit datelor provizorii prezentate vineri de INS, 569.500 de români s-au declarat de etnie romă la recensământ.

„Rezultatele recensământului în ceea ce privește populația romă din România sunt eronate, inexacte. Asta deoarece recenzorii de la INS nu au recenzat toate comunitățile de romi din România. În perioada recensământului, colegii mei din teritoriu mi-au atras atenția asupra faptului că recenzorii refuză să intre în comunități, să recenzeze romii. Am propus conducerii INS să colaborăm, în sensul să-i ajutăm pe recenzori să meargă la fiecare familie de romi în parte, dar am fost refuzați. Am spus încă din perioada recenzării că datele vor fi inexacte, după ce mi-au fost semnalate aceste nereguli, dar conducerea INS nu a luat nicio măsură. Prin urmare, săptămâna viitoare voi contesta în instanță rezultatele recensământului, deoarece sunt eronate, nu reflectă situația reală, numărul adevărat al romilor care trăiesc în România. Repet: zeci de comunități de romi din România au cerut să fie recenzate, au dorit să-și asume apartenența etnică, dar recenzorii INS nu au vrut să-i recenzeze. Asta deși le-am oferit ajutorul prin colegii mei din respectivele comunități. Cer renumărarea romilor din România, a gospodăriilor și a situației lor sociale, pentru a face o radiografie reală a membrilor acestei etnii”, a declarat Nicolae Păun, președintele APRPE, potrivit unui comunicat remis de Asociația Partida Romilor Pro-Europa.

Potrivit datelor publicate de INS, la ultimul recensământ au fost înregistrați 569.500 de romi, cu aproximativ 52.000 de romi mai puțini decât la recensământul din 2011.

Nicolae Păun consideră că peste 300.000 de romi nu au fost recenzați anul acesta. El se bazează pe numărătoarea paralelă făcută de membrii APRPE, se mai arată în comunicat.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri