PNL face primul pas- ridicarea imunității în 24 de ore și vot deschis

Data publicării:
camera deputatilor mediafax

Deputaţii PNL au depus, marţi, un proiect de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor, potrivit căruia cererile privind încuviinţarea urmăririi penale vor ajunge în maximum 24 de ore în plenul Camerei spre dezbatere şi vot, iar votul va fi deschis. Liberalii au depus acest proiect după ce luni cereau deblocarea unuia depus în urmă cu doi ani, care prevedea vot în 48 de ore pe toate cererile de ridicare a imunităţii parlamentarilor.

camera deputatilor mediafax-2

Potrivit secretarului Camerei Marcel Ciolacu, propunerea liberalilor a fost transmisă de către Biroul Permanent Comisiei de Regulament. 

”Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor are obligaţia să transmită de îndată solicitarea Comisie Juridice, care va dezbate şi va depune raportul în maximum 24 de ore. În interiorul acestui termen se realizează audierea deputatului şi studiul documentelor înaintate de procurorul general”, se arată în proiect. 

Potrivit proiectului, raportul comisiei juridice se aprobă prin vot deschis al majorităţii membrilor prezenţi.

Conform legislaţiei în vigoare, aceste proiecte se votează secret, cu bile. 

Deputatul PNL Mihai Voicu a declarat că votul deschis se referă la votul electronic, prin ridicare de mână sau nominal, aşa cum prevede Regulamentul Camerei, iar modalitatea de vot se va stabili de către preşedintele de şedinţă. 

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, după şedinţa Biroului Politic Naţional, că liberalii dau un ultimatum colegilor de la PSD, pentru a se vota în Parlament proiectul care prevede vot în 48 de ore pe cererile de ridicare a imunităţii parlamentarilor şi vot la vedere a acestor cereri, ea precizând că, în caz contrar, PNL ia în calcul şi ”variante radicale” pentru a forţa adoptarea.

Alina Gorghiu a afirmat că PNL a depus încă din 2014 un proiect de lege care prevede o procedură de simplificare a imunităţilor, potrivit căreia, din momentul în care a venit cererea de la DNA sau Parchet către Parlament, legislativul are le dispoziţie 24 de ore pentru elaborarea raportului şi încă 24 de ore pentru a da votul, în plen, un vot care trebuie să fie deschis, la vedere. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri