PNL și USR sesizează CCR în legătură cu superimunitatea... judecătorilor CCR

Data actualizării: Data publicării:
160713_CCR_parlament_10_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Judecătorii CCR vor trebui să decidă asupra propriei superimunităţi. PNL şi USR anunţă că vor contesta la Curte legea care institutuie un nou regim al imunităţii judecătorilor constituţionali. Este vorba despre modificările aduse Legii 97/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR, prin care a fost instituit „un nou regim” al imunităţii judecătorilor constituţionali, a anunţat, joi, purtătorul de cuvânt al liberalilor, Ionel Dancă.

160713_CCR_parlament_10_INQUAM_Octav_Ganea
Valer Dorneanu, președintele CCR. Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

„Observăm faptul că majoritatea parlamentară PSD-ALDE-UDMR a adoptat o conduită legislativă prin care urmăreşte ademenirea unor importante categorii profesionale cu privilegii de tipul superimunităţilor. Amintim, în acest context, adoptarea unui amendament similar în cadrul dezbaterilor pentru modificarea Legilor Justiţiei pentru instituirea unui regim de imunităţi în cazul magistraţilor”, precizează Dancă într-un comunicat al PNL, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, nu a existat nicio revendicare publică din partea judecătorilor Curţii Constituţionale cu privire la acest subiect al imunităţilor.

„Considerăm că majoritatea PSD-ALDE-UDMR urmăreşte să-i facă părtaşi, împotriva voinţei lor, pe judecătorii Curţii Constituţionale în campania desfăşurată în ultima perioadă pentru alterarea principiului egalităţii în faţa legii. Avem încredere că membrii Curţii Constituţionale se vor delimita de astfel de acţiuni toxice şi nu vor judeca în baza eventualelor avantaje, ci a literei şi spiritului Constituţiei, dovedindu-şi imparţialitatea, echilibrul şi corectitudinea”, afirmă el.

Miercuri, senatorii au votat un proiect care le acordă judecătorilor Curții Constituționale ceea ce presa numește o „superimunitate”. Proiectul de lege adoptat prevede că un judecator CCR nu poate fi urmărit penal, reținut sau trimis în instanță fără încuviințarea colegilor săi. Propunerea legislativă a deputatului minorităţilor sârbe Adnagi Slavoliub a fost adoptată cu 81 voturi „pentru”, 19 voturi „împotrivă” şi patru abţineri. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri