Poziția G4Media.ro față de amenințările lui Liviu Dragnea, care cere anchetarea jurnalistului Dan Tăpălagă

Data actualizării: Data publicării:
180117_DRAGNEA_DANCILA_002_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

G4Media.ro a revenit cu o poziție detaliată a redacției privind declarațiile liderului PSD, Liviu Dragnea, care a cerut duminică seara, în direct la un post de televiziune, anchetarea jurnalistului Dan Tăpălagă, după publicarea, pe 18 aprilie, a articolului care dezvăluia intenția Guvernului de a adopta un memorandum pentru mutarea ambasadei României e la Tel Aviv la Ierusalim.

180117_DRAGNEA_DANCILA_002_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos

Poziția redacției G4Media.ro:

Este prima dată după episodul Năstase-Ciuvică din ianuarie 2002 când un reprezentant de prim prim rang al puterii amenință public un ziarist și sesizează, tot public, instituțiile statului cerând să fie declanșată o anchetă. Considerăm că amenințările domnului Liviu Dragnea reprezintă un atac grav la libertatea presei și o încercare de intimidare a jurnaliștilor independenți. Domnul Dragnea s-a întrebat care sunt sursele G4Media.ro, atacând astfel una dintre regulile de bază ale meseriei de jurnalist, și anume confidențialitatea absolută a surselor de informație. G4Media.ro exclude orice discuție pe acesta temă și condamnă orice politician care manifestă lipsă de respect față de regulile activității de jurnalist.

Reamintim că domnul Dragnea a mai lansat un atac împotriva jurnalistului Dan Tăpălagă, în septembrie 2017, în plin control ANAF la HotNews.ro. La vremea respectivă, jurnalistul era editor coordonator la HotNews.ro: “Cine, ăla de spunea că stă cu dinții în gâtul nostru? În primul rând să spună toate sursele de finanțare, ale site-ului și ale dumnealui personal.”

Controlul ANAF la HotNews.ro a fost menționat în raportul Departamentului de Stat despre drepturile omului în România pe anul 2017: ”în luna iulie, inspectorii ANAF au început să investigheze RISE Project și HotNews.ro. Controlul ANAF a venit după o serie de articole ale celor două publicații despre tranzacții controversate în România și în străinătate a căror coordonare a fost atribuită lui Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților și lider PSD. Mai multe ONG-uri și grupuri media independente au susținut că inspecția fiscului a avut scopul de a intimida organizațiile de presă”.

Având în vedere acest precedent, amenințările domnului Liviu Dragnea sunt cu atât mai îngrijorătoare. 

Citiți pe site-ul publicației online G4Media.ro textul integral. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri