Preşedintele CJ Harghita: Solicit Guvernului să aprobe folosirea steagului secuiesc

Data publicării:
mob1

 

                                                                                                                                               Foto: borbolycsaba.ro

Borboly Csaba, a declarat că utilizarea steagului secuiesc trebuie să fie rezolvată în condiţiile legii, aşa cum a fost soluţionată şi problema plăcuţelor bilingve, informează Mediafax.

Potrivit acestuia, folosirea simbolurilor locale este permisă peste tot în Uniunea Europeană şi responsabilitatea în acest caz revine Guvernului României, "care nu are curajul" să aprobe sau să interzică, printr-un articol de lege, utilizarea steagului secuiesc, ascunzându-se în spatele prefecţilor, Poliţiei şi instanţelor judecătoreşti.

Guvernul nu are curaj să-şi asume interzicerea simbolurilor locale

Am găsit problema de fond, Guvernul nu are curajul să spună clar, este posibilă folosirea simbolurilor locale sau nu şi chiar se ascunde în spatele prefecţilor, Poliţiei, al instanţelor şi nu are curaj să îşi asume, dacă vrea, interzicerea simbolurilor locale. Pentru că o astfel de lege nu există şi, dacă mergem conform Codului Civil, ce nu este interzis prin lege se poate practica, folosi. Aşa este în viaţă, pentru că nu avem lege pentru tot, cum să deschidem o uşă, ce să facem în fiecare moment al unei zile", a spus Borboly Csaba.

"Solicit Guvernului să fie aprobată, prin Hotărâre de Guvern, situaţia folosirii simbolurile locale. Printr-un singur articol, dacă Guvernul vrea să interzică, să scrie că este interzis şi gata. Dar dacă nu, atunci să spună că se pot folosi, ca şi în alte state europene", a precizat Borboly.

În opinia acestuia, interzicerea folosirii simbolurilor secuilor "ar aduce României o lumină foarte proastă", şi "menţinerea acestei situaţii nu este în interesul nimănui", întrucât folosirea simbolurilor locale este o practică europeană.

"Niciun steag nu este arborat împotriva nimănui şi steagul secuiesc, ori vrem, ori nu vrem, reprezintă şi este un simbol al acestei regiuni. Opinia românească trebuie să înţeleagă că folosirea simbolurilor locale este o practică europeană, în mai multe judeţe din România sunt folosite simbolurile locale şi pot să enumăr Gorj, Timiş, Cluj, Maramureş, Alba etc", a menţionat preşedintele CJ Harghita.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri