Președintele contestă legea referendumului la Curtea Constituțională

Data publicării:
basescu cotroceni resize -Mediafax Foto-Razvan Chirita

Preşedintele Traian Băsescu a trimis sâmbătă, preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, anunță un comunicat de la Cotroceni. Demersul președintelui era de așteptat. Puterea îl acuză că vrea să tragă de timp, pentru a nu putea fi organizat un referendum în noile condiții ale legii concomitent cu alegerile prezidențiale de anul viitor.

FOTO: Mediafax

În 10 septembrie, Camera Deputaţilor a respins cererea de reexaminare a Legii referendumului, trimisă de șeful statului, astfel că pragul de prezență - contestat de președinte - a rămas la 30 la sută. Președintele solicitase menținerea pragului la 50%.

Deputații au votat legea în plen cu 233 de voturi pentru și au stabilit, adoptând un nou articol, că proiectul de lege intră în vigoare la un an de la publicarea în Monitorul Oficial.

Preşedintele a cerut în 11 iulie Parlamentului reexaminarea legii care prevede validarea referendumului cu participare de cel puţin 30 la sută şi cu cvorum al voturilor valabil exprimate de cel puţin 25 la sută, pe motiv că în această formă nu se asigură o reprezentativitate suficientă.

În 29 mai, Camera Deputaţilor adoptase, cu 221 de voturi „pentru”, 73 de voturi „împotrivă” şi două abţineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum la 30 la sută.

Iniţiativa legislativă, semnată de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Bogdan Ciucă, modifica Legea referendumului în sensul reducerii pragului de prezenţă la acest tip de scrutin de la 50 la sută la 30 la sută, dar şi introducerea condiţiei unui vot de 25 la sută din alegători pentru validarea rezultatelor.

PDL a atacat legea la Curtea Constituţională legea, iar Curtea a decis că actul normativ este constituţional în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii.

În sesizarea sa de neconstituționalitate, Traian Băsescu susţine că legea contravine dispoziţiilor Art. 1 alin (3) din Constituţia României, republicată, potrivit cărora „România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate”, precum şi prevederilor Art. 2 alin. (1) şi (2) din Constituţia României, republicată, prin care se stipulează următoarele: „(1) suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum. (2) niciun grup şi nicio persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu”.

Odată ajunsă din nou la Curtea Constituțională, legea se va reîntoarce la Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia pe care o iau judecătorii, după care va merge la promulgare, iar președintele este obligat să o semneze.

Reacții

Senatorul PSD Toni Greblă a declarat pentru Digi24 că CCR deja s-a pronunțat o dată pe marginea legii, spunând că stabilirea unui cvorum pentru validare nu e o problemă ce ține de Constituție, ci de voința politică de la un moment dat a guvernului, de obișnuința populației de a se prezenta sau nu la treferendum și în funcție de aceasta, fiecare țară e liberă să hotărască în privința cvorumului de participare. Nu există o rețetă universală, a insistat senatorul, reamintind că nici Comisia de la Veneția nu recomandă țărilor un anume prag.

„Solicitarea președintelui României către Curtea Constituțională nu are decât un singur scop: acela de a amâna intrarea în vigoare a legii, pentru că e știut faptul că orice referendum pe noua lege va putea fi organizat abia după un an de la intrarea în vigoare a modificării”, a punctat senatorul Toni Greblă.

Un punct de vedere similar are și senatorul UNPR Eugen Nicolicea, care vede în gestul președintelui o dorință de tărăgănare, astfel încât la alegerile prezidențiale din decembrie anul viitor să nu fie posibilă și organizarea unui referendum pe tema modificării Constituției.

Vasile Blaga: „Mă bucur că președintele a făcut acest demers”

Președintele PDL, Vasile Blaga, a salutat gestul președintelui Traian Băsescu de a sesiza Curtea Constituțională.

„Mă bucur că președintele a făcut acest demers. Noi am făcut sesizarea la momentul respectiv și un succes tot am avut: s-a amânat aplicare legii referendumului cu un an după ce ea va fi promulgată de președinte”, a declarat, la Digi24, Vasile Blaga.

„Cred ca PSD-ului iî e este foarte frică acum că nu se întrunește cvorumul de 50 la sută plus 1 și atunci a încercat toate variantele pentru a reuși să treacă proiectul inițial de revizuire” a Constituției, a mai spus liderul democrat-liberal.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri