Președintele Klaus Iohannis a decorat trei dintre supravieţuitorii Pogromului de la Iaşi

Data publicării:
pogrom iasi
Foto: pogromuldelaiasi.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul de decorare a lui Musi-Mihail Cernea, Evron Jehuda şi Moshe Yassur, supravieţuitori ai Pogromului de la Iaşi.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în semn de "deosebit respect pentru suferinţele îndurate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru înalta ţinută morală de care au dat dovadă de-a lungul vieţii, precum şi pentru eforturile depuse pentru păstrarea vie a memoriei victimelor Holocaustului - o tragedie pe care omenirea nu trebuie să o mai cunoască", şeful statului a conferit Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler lui Musi-Mihail Cernea, Evron Jehuda şi Moshe Yassur.

În luna iunie a acestui an s-au împlinit 8 decenii de la „cel mai cumplit pogrom din România”, după cum se arată pe site-ul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

Acesta a început la 27 iunie 1941, din ordinul generalului Ion Antonescu, şeful Consiliului de Miniştri, către Constantin Lupu, comandantul garnizoanei Iaşi. Ordinul viza „curăţarea Iaşiului de populaţia evreiască”, se menţionează pe site-ul amintit.

În urma evenimentelor, au fost peste 13.000 de victime, dintre care 5.193 numai în „trenurile morţii”. O treime din populaţia evreiască din Iaşi a murit.

Sursa: Agerpres

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri