Sari la conținut
News Alert

Președintele Senatului atacă, din nou, DNA

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, de la pupitrul congresului ALDE, că instituţiile anticorupţie din România sunt cuprinse de virusul corupţiei de putere. De asemenea, co-președintele ALDE i-a comparat pe Florian Coldea, fostul șef adjunct al SRI, și pe Laura Codruța Kovesi, șefa DNA, cu Nicolae și Elena Ceaușescu. Tăriceanu a vorbit și despre tinerii care au ieșit la protestele antiguvernamentale din iarnă, spunând că au fost folosiți ca „masă de manevră”.

„Îmi amintesc că în anii 90, tinerii erau cuprinşi de o atitudine feroce împotriva binomului din perioada comunistă, adică Ceauşescu şi Lenuţa. Acum am văzut cu stupoare, nu mi-a vent să cred când am văzut mulţi tineri susţinând binomul Coldea şi Codruţa. Ei nu înţeleg, din păcate, pericolul încălcării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor pentru că, spre deosebire de tinerii de la încpeutul anilor 90, nu au trăit experienţa traumatizantă a comunismului. Suntem la o răscruce de drumuri. Faptul că astăzi sunt demascate sute de cazuri de abuzuri similare cu cele comise împotriva Marianei Rarinca. Nu garantează că ele nu se vor repeta”, a spus liderul ALDE. 

De asemenea, Călin Popescu Tăriceanu a spus că viitorul României depinde de forța aleșilor de a întări democrația. 

„Luptând de zor împotriva corupţiei, depăşind chiar planul, o serie de instituţii chemate să combată acest flagel au ajuns să fie ele însele cuprinse de un virus extrem de periculos pentru democraţie, şi anume corupţia de putere. Aud în ultimul timp tot mai des o vorbă: statul suntem noi. Eu vreau să vă spun clar şi răspicat: noi nu poate însemna decât cetăţenii şi reprezentanţii acestora aleşi prin vot. Statul suntem noi nu trebuie să însemne o mână de oameni fără legitimitate democratică care decid la şpriţ rezultatul alegerilor şi care cenzurează deciziile politice, sociale sau economice. Viitorul României depinde de forţa noastră de a întări democraţia, de a avea instituţii puternice şi lideri aleşi prin vot democratic care au libertatea şi curajul de a exercita puterea acordată de cetăţeni”, a mai spus Tăriceanu, la congresul ALDE.

El a adus vorba şi despre protestele de la începutul acestui an, spunând că tinerii au fost folosiţi ca „masă de manevră".

„Din păcate, avem şi noi responsabilitatea noastră pentru această stare de fapt. Nu am găsit metodele de a comunica eficient cu noua generaţie de tineri şi am lăsat ca dezamăgirea lor să fie manevrată şi manipulată fără scrupule. Şi i-au folosit pe aceşti tineri ca masă de manevră”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu.