Președinția: CSAT nu avizează cotracte de privatizare

Data publicării:
bogdan oprea agerpres

Purtătorul de cuvânt al șefului statului, Bogdan Oprea, a mai spus că premierul Victor Ponta nu cunoaşte obiectul de activitate al Consiliului şi încearcă să fugă de responsabilitate în privinţa privatizării CFR Marfă, potrivit Mediafax.

„Domnul prim-ministru Victor Ponta, deşi ocupă funcţia de vicepreşedinte al Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, nu cunoaşte obiectul de activitate al Consiliului. De aceea, îi recomandăm să citească Legea 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, disponibilă şi pe website-ul Administraţiei Prezidenţiale, www.presidency.ro, din care va afla că CSAT are atribuţii strict privind securitatea naţională, şi nu are nicio atribuţie financiar-economică în baza căreia să poată aviza contracte comerciale sau contracte de privatizare", afirmă Bogdan Oprea.

Potrivit acestuia, obligaţia legală privind contractul de privatizare a unui pachet de acţiuni al companiei CFR Marfă SA revine exclusiv Guvernului României şi Comitetului de Privatizare a CFR Marfă din cadrul Ministerului Transporturilor.

„Domnul prim-ministru Victor Ponta, aşa cum ne-a obişnuit, încearcă să fugă, din nou, de responsabilitate. Ar fi o ilegalitate ca CSAT să se pronunţe pe acest contract de privatizare. Aşa că îl rugăm respectuos pe domnul prim-ministru Victor Ponta să nu aştepte avizul CSAT după derularea procesului de privatizare pentru că domnul preşedinte Traian Băsescu nu va accepta să încalce legea. Singurii care pot decide asupra acestui contract sunt ministrul interimar al Transporturilor, domnul Victor Ponta, prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor Ponta, şi Guvernul Victor Ponta. Altfel, recomandabil, în numele consecvenţei, ca domnul prim-ministru Victor Ponta să-şi asume răspunderea privatizării pentru care, în data de 20 iunie, îl felicita atât de călduros pe domnul ministru Relu Fenechiu. Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, speră ca domnul prim-ministru Victor Ponta să nu genereze un nou episod tip Oltchim cu ocazia privatizării CFR Marfă”, mai spune Bogdan Oprea.

Premierul a anunțat astăzi că Guvernul a aprobat proiectul de hotărâre privind aprobarea contractului cu GFR pentru pachetul majoritar de acţiuni al CFR Marfă. Victor Ponta a precizat că va trimite hotărârea către CSAT.

„Am obținut anul trecut avizul, conform legii Consiliului Suprem de Apărare a Țării, am obținut avizul preliminar și această hotărâre de guvern o vom transmite în baza opiniei Ministerului Justiției către CSAT pentru avizare. Dacă sunt lucruri de natură să afecteze grav procesul de privatizare, CSAT, la care participă și e condus de către președinte, este instituția publică în care elemente pe care nu le cunoaștem pot fi ridicate, dacă nu, noi mergem mai departea cu privatizarea”, a adăugat Victor Ponta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri