Prima agenție europeană la București. “Principalul organism de execuție pentru resursele financiare ale UE în securitatea cibernetică”

Data publicării:
maini care tasteaza la laptop
Centrul European pentru Securitate Cibernetică va funcționa la București. Foto: Getty Images

România va găzdui, la București, noul Centru European pentru Securitate Cibernetică. La începutul ședinței de Guvern de vineri, ministrul Transporturilor Infrastructurii și Comunicațiilor a declarat că “va fi principalul organism de execuție pentru resursele financiare ale Uniunii dedicate securității cibernetice în cadrul programului Europa Digitală și Orizont Europa” și că “prin această decizie se recunoaște expertiza României în domeniu”.

“Acest centru va fi principalul organism de execuție pentru resursele financiare ale Uniunii dedicate securității cibernetice în cadrul programului Europa Digitală și Orizont Europa și va sprijini securitatea cibernetică de-a lungul întregului lanț valoric, de la activitatea de cercetare până la activitatea de implementare și de adoptare pe scară largă a tehnologiilor cheie.

Prin această decizie se recunoaște expertiza României în domeniu. Există un ecosistem în plină dezvoltare în domeniul securității cibernetice în România. Se recunoaște rolul mediului privat, al pieții IT&C în dezvoltare, rolul universităților și a centrelor de cercetare, existența resursei umane înalt calificate în România”, a afirmat Bode.

Nicolae Ciucă a recunoscut rolul diplomației românești, condusă de ministrul de Externe Bogdan Aurescu, în acest demers.

Bucureștiul a fost ales în urma unui vot, dintr-o listă de șapte orașe pe care se mai aflau Bruxelles, Munchen, Varșovia, Vilnius, Luxemburg și orașul spaniol Leon. În finală au intrat Capitala României și cea a Belgiei. Bucureștiul a câștigat cu 15 voturi la 12.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri