Primul atac al USR la adresa Guvernului PNL. „Avem în față un peisaj dezolant”

Data actualizării: Data publicării:
stelian ion liderul deputatilor usr
Foto: Inquam Photos/Alexandru Busca

Deputatul USR Stelian Ion, membru al Biroului Național al partidului, a criticat, joi, în termeni duri, anunțurile făcute de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, în legătură cu declanșarea procedurii de numire a procurorilor șefi și cu imposibilitatea temporară a desființării Secției speciale pentru investigarea magistraților. „Avem în față un peisaj dezolant. Nu se schimbă mai nimic, nu se repară aproape nimic din ce a distrus PSD-ul în materie de justiție”, a scris Stelian Ion pe pagina sa de facebook.

„Sunt dezamăgit să constat că, în ciuda apelului pe care l-am făcut în mod public acum două săptămâni, Ministerul Justiției insistă să declanșeze procedura numirii procurorilor de rang înalt (procuror general, procuror-șef DNA, procuror-șef DIICOT) înainte de a face modificările legislative care reglementează procedura de numire a acestora.

Problema principală în ultimii ani, care a condus la situații de criză inacceptabile în sistemul judiciar, a fost aceea că am avut un cadru legal care a permis ca numirile procurorilor de rang înalt să se facă de către politicieni. Această problemă nu poate fi rezolvată prin schimbarea politicienilor care fac numirile, ci prin schimbarea procedurilor, astfel încât factorul politic să fie cât mai puțin implicat în aceste numiri.

Miza este colosală pentru justiția și pentru democrația noastră. Trebuie să ieșim din paradigma „cei numiți de noi sunt ex-officio mai buni decât cei numiți de ei” câtă vreme factorul politic atârnă încă cel mai greu la aceste numiri.

Primul punct din Acordul pe care USR l-a semnat cu PNL pentru susținerea guverului Orban a angajat guvernul să implementeze recomandările din cadrul MCV și să pună în acord legile justiției cu avizele Comisiei de la Veneția și recomadările GRECO.

Numirea procurorilor de rang înalt nu a fost considerată o prioritate absolută de către părțile semnatare, fiind mai important ca, în primă fază, legislația să fie corectată astfel încât să fie asigurate toate garanțiile de independență și meritocrație, urmând ca numirea efectivă să fie făcută după modificării procedurilor legale. (...)

Nu putem continua politica în domeniul justiției urmând resemnați niște reguli pentru care organismele europene, societatea civilă și magistrații ne-au criticat atât de aspru. Nu putem spune că unele legi sunt proaste doar când sunt aplicate de PSD, dar sunt bune când le aplicăm noi. Dacă nu schimbăm paradigma, ne vom întorce iar și iar în același loc de unde am plecat și vom genera aceleași crize”, spune deputatul PSD. 

Acesta acuză Guvernul PNL că a făcut prmisiuni legate de Justiție către Tăriceanu și UDMR: 

„Înțeleg că s-au făcut niște promisiuni la acordarea încrederii pentru Guvernul Orban, dar unele dintre ele se bat cap în cap. S-au promis de toate tuturor. Și atunci, dacă tot nu poți mulțumi pe toată lumea, de ce alegi să-i mulțumești pe Tăriceanu și UDMR, care au batjocorit justiția alături de PSD, întorcând spatele celor care au înghețat în stradă la nenumărate proteste și care au luat bastoane în cap și gaze lacrimogene pe 10 august? Din calcule politice?”

”Dacă mai adăugăm și atitudinea Ministerului Justiției față de Legea recursului compensatoriu, avem în față un peisaj dezolant. Nu se schimbă mai nimic, nu se repară aproape nimic din ce a distrus PSD-ul în materie de justiție”, conchide liderul USR. 

(Editor A.D.)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri