Proiect de lege pentru o donație de 3 milioane de euro din partea statului român către Muzeul Victimelor Comunismului din Washington

Data actualizării: Data publicării:
Deputatul PNL, Pavel Popescu
Deputatul PNL, Pavel Popescu. Sursă foto: Pavel Popescu / Facebook

Deputatul liberal Pavel Popescu, membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, depune o inițiativă legislativă pentru ca statul român să facă o donație de 3 milioane de euro pentru proiectul Memorialului Victimelor Comunismului din Washington. Inițiativa legislativă a fost semnată, printre alții, de prim-ministrul țării, Nicolae Ciucă, președinții celor două camere - Marcel Ciolacu (PSD - președintele Camerei Deputaților), Alina Gorghiu (PNL - președintele interimar al Senatului), liderul grupului parlamentar PSD - Alfred Simonis, vicepremierul Sorin Grindeanu.

Dacă va fi adoptat, proiectul va împuternici Guvernul României să acorde o donație în valoare de 3 milioane de euro pentru consolidarea acestui muzeu.

„Prin această inițiativă legislativă, avem în vedere o investiție sub forma unei donații din partea Guvernului României pentru consolidarea acestui muzeu relevant pentru promovarea unui segment important pentru istoria noastră națională. Țări precum Polonia, Ungaria, Letonia, Lituania au realizat donații similare, manifestându-și astfel sprijinul față de acest amplu proiect de comemorare a victimelor comunismului. Participarea țării noastre la consolidarea acestui proiect este necesară pentru a putea spune lumii întregi că România a reușit să iasă din întunericul acestui totalitarism, să condamne cu fermitate crimele comunismului și să își onoreze victimele pe care regimul le-a produs”, arată deputatul Pavel Popescu.

Muzeul Victimelor Comunismului din Washington DC este o inițiativă a fundației americane Victims of Communism Memorial Foundation (VOC), cu scopul comemorării celor peste 100 milioane de victime pe care regimurile totalitare de stânga le-au făcut în întreaga lume. Muzeul onorează memoria acestor victime, în special a celor din Europa de Est, printr-o serie de expoziții interactive dedicate ororilor staliniste, disidenței anticomuniste, expansiunii comuniste în secolul al XX-lea, fără a se limita la acestea. 

În contextul celebrării celor 25 de ani de parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii, deputatul Pavel Popescu spune că inițiativa sa „va oferi și mai multă consistență parteneriatului, în dimensiunea sa cultural-educațională, va contribui la îmbunătățirea imaginii României în SUA și va fi o garanție a faptului că România își cunoaște istoria recentă și condamnă cu fermitate regimul comunist”, arată un comunicat.

Fundația americană care se ocupă de Muzeul Victimelor Comunismului desfășoară o serie de ample proiecte de cercetare în vederea educării tinerei generații cu privire la ideologia comunistă, dar și la istoria și moștenirea regimurilor comuniste, care continuă să existe pe glob și să producă mii de victime anual.

„Istoria comunismului în România trebuie cunoscută, nu doar în țară, ci oriunde pe glob - mai ales acolo unde se află comunități importante de români, iar memoria victimelor acestui regim dictatorial trebuie onorată. O astfel de investiție are potențialul să îmbunătățească imaginea României în Statele Unite ale Americii, prin demonstrarea devotamentului țării noastre în privința politicilor culturale și educaționale, dar și în privința promovării valorilor comune, între care rolul libertății este pivotal”, spune Pavel Popescu.

Deputatul vrea ca această investiție să fie realizată cu prioritate în acest an, fiind anul în care România și Statele Unite ale Americii marchează 25 de ani de parteneriat strategic. „Este binecunoscut faptul că politicile educaționale, ale memoriei și culturii constituie un pilon fundamental al relației bilaterale, iar onorarea victimelor regimului comunist din țara noastră se înscrie în linia acestor politici”, subliniază deputatul liberal.

România a condamnat prin lege regimul comunist în 2006, în baza concluziilor raportului prezidențial.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri