UPDATE. Guvernul revine cu precizări despre soarta lui Virgil Popescu: „Nu se pune problema demisiei sau demiterii”

Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - SEDINTA DE GUVERN - 11 IAN 2023
Premierul Ciucă a cerut o evaluare a accidentului de la cariera Jilț. Foto: INQUAM Photos/George Călin

ACTUALIZARE 16:50 Purtătorul de cuvânt al Guvernului a revenit cu precizări, după ce anterior a declarat că nu exclude „nicio opțiune”, întrebat fiind dacă ministrul Virgil Popescu ar putea fi demis după tragedia de la cariera Jilț. 

„Chestiunea responsabilităților privind tragicul accident de la CEO Oltenia va fi stabilita in urma anchetei judiciare si pe baza concluziilor echipelor de verificare. Orice masuri, indiferent de nivelul de responsabilitate vor fi luate, vor tine cont doar de aceste elemente. Pentru a evita interpretări eronate ale situației de fapt la nivelul Guvernului, la acest moment, nu se pune problema demisiei sau demiterii vreunui membru al Cabinetului”, transmite Dan Cărbunaru.

-Știrea inițială-

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat miercuri, după ședința de guvern în care premierul Ciucă a cerut verificări și măsuri după accidentul tragic de la cariera Jilț, că „se va face o evaluare pe ce s-a întâmplat și pe atribuțiile care le revin celor care răspund de acest domeniu”. Cărbunaru nu a exclus demiterea ministrului Energiei Virgil Popescu.

„Deciziile legate de exercitarea funcției publice pe lanțul de răspundere care intervine în cazul acestui tragic accident, unele am văzut că se întâmplă și sunt legate de decizii personale a celor care au ales să își depună mandatul, mă refer la o parte din managementul local. Dar în privința evaluării de ansamnlu a responsabilităților și măsurile care vor fi decise vă asigur că vor fi prezentate când va fi evaluată întreaga situație. Lanțul de responsabilități se va reflecata în mod coerent și corespunzător la finalul acestei evaluări”, a declarat Cărbunaru.

Întrebat despre o eventuală demisie a ministrului Energiei, purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că „demisia este un act unilateral, nu se pune problema de a aștepta o demisie, ci de a avea o evaluare corectă din perspectiva responsabilităților și asumarea acelor responsabilități.”

„N-as vrea să vorbesc despre decizii personale. În funcție de rezultatul acestor evaluări, nu putem exclude nicio opțiune, dar este prematur. Prioritatea la acest moment a fost luarea celor mai rapide măsuri. Se evaluează responsabilitățile pe lanțul ierarhic”, a mai declarat Cărbunaru.

„Responsabilitățile care urmează a fi stabilite se bazează pe responsabilitățile legale și pe atribuțiile pe care fiecare dintre elementele acestei structuri ierarhice le are de evaluat. Se va face o evaluare pe ce s-a întâmplat și pe atribuțiile care le revin celor care răspund de acest domeniu. La nivelul Guvenrului se va constitui o echipă care va stabili aceste responsabilități”, mai spune acesta.

Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului Energiei să facă verificări și să ia măsuri după accidentul de la Complexul Energetic Oltenia, în care au murit trei oameni. El a cerut ca până săptămâna viitoare să fie prezentate primele concluzii. Doi directori direct răspunzători de activitatea Carierei Jilț Sud au demisionat. Totodată, o comisie stabilită de Inspecția Muncii va face o cercetare separată.

Citește și „Nu am știut pe moment care au murit”. Mărturia unui muncitor care a văzut moartea cu ochii în accidentul de la Cariera Jilț

Directori schimbați din funcție

Complexul Energetic Oltenia a anunţat, miercuri dimineaţă, schimbarea din funcţie a directorilor direct răspunzători, pe cale ierarhică, de activitatea Carierei Jilţ Sud, unde marţi a avut loc un accident în urma căruia trei persoane au decedat şi alte 10 au fost rănite.

„În urma evenimentului care a avut loc în data de 17 ianuarie, la Cariera Jilţ Sud, Directoratul CE Oltenia a luat act de demisia domnului Gheorghescu Florentin Nicu din funcţia de director al Sucursalei Miniere şi a decis numirea domnului Paraschivu Ion în această funcţie. Domnul Paraschivu Ion a deţinut anterior funcţia de director Direcţia Tehnică, director Direcţia Producţie şi director adj mecanic în cadrul Sucursalei Miniere, desfăşurându-şi activitatea în cadrul sectorului minier începând din anul 1990. De asemenea, Directoratul CE Oltenia a decis schimbarea din funcţia de şef UMC Jilţ a domnului Dancău Doru şi numirea domnului Vulpe Viorel pe această funcţie, precum şi schimbarea din funcţia de şef al Carierei Jilţ Sud a domnului Grecu Sorin şi numirea în această funcţie a domnului Turtoi Tiberiu. Domnul Vulpe Viorel a deţinut funcţia de inginer şef Producţie la Sucursala Minieră şi, anterior, şef Unitate Minieră Jilţ Nord, iar domnul Turtoi Tiberiu a deţinut funcţia de şef schimb Sector”, au precizat reprezentanţii CE Oltenia.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri