Raportul Comisiei SRI: dosarul lui Klaus Iohannis, făcut pe o notă informativă de la SRI. În cazul Hellvig, nota a dispărut din arhivă

Data actualizării: Data publicării:
170329_SRI_BILANT_06_IOHANNIS SI HELLVIG_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea

Comisia pentru controlul parlamentar asupra activității SRI a făcut public, vineri, raportul privind ancheta efectuată în legătură cu relația instituțională dintre fostul director al SRI, George Maior, și fostul șef al ANI, Horia Georgescu, documentul acuzând că dosarele de incompatibilitate în care au fost judecați actualul Președinte Klaus Iohannis și actualul director al SRI, Eduard Hellvig, au fost făcute pe baza unor note informative transmise de la SRI către Agenția Națională de Integritate în scopul influențării carierei politice a celor doi. 

facsimil raport comisie sri
Sursa: Raport Comisie SRI

”Din audierile de la comisie și din informațiile primite din partea Serviciului Român de Informații, a rezultat că în cazul fostului primar al municipiului Sibiu, domnul Klaus Werner Iohannis, procedura a fost declanșată de către SRI prin nota nr. 00983838 din 20.02.2013. 

În legătură cu acest caz facem mențiunea că din datele transmise de SRI în urma unor verificări interne, Serviciul avea informația referitoare la o posibilă stare de incompatibilitate a domnului Klaus Werner Iohannis încă din luna ianuarie 2013. În data de 20 februarie 2013, în ziua în care domnul Klaus Werner Iohannis s-a înscris în PNL, această notă a plecat de la SRI către ANI, ceea ce denotă un mod de lucru viciat, menit să influențeze viața politică, deoarece decidentul la acest nivel privind transmiterea de informații către ANI se regăsea în persoana lui George Maior. Ulterior transmiterii notei de la SRI, în luna martie au existat 4 informări ale ANI către Klaus Werner Iohannis, urmat de comunicatul de presă al ANI din data de 24.04.2013 și de declanșarea procedurilor cu privire la starea de incompatibilitate în care s-a aflat încă din anii 2009 și 2010”, se arată în raportul Comisiei SRI. 

”Procesul a fost soluționat în favoarea domnului Klaus Werner Iohannis la Curtea de Apel Alba Iulia, în septembrie 2013, din datele deținute la nivelul Comisiei rezultând suspiciunea exercitării de presiuni în vederea devansării termenelor în instanță”, susține Comisia SRI. 

Și în cazul dosarului de incompatibilitate deschis de ANI împotriva actualului director al SRI, Eduard Hellvig, la vremea respectivă ministru al Dezvoltării, funcție din care a demisionat ca urmare a acuzațiilor aduse de ANI, procedurile au fost declanșate pe baza unei note informative transmise în octombrie 2012 de către SRI, despre o presupusă stare de incompatibilitate din 2004. Pe baza acelei note informative, ANI a făcut public cazul exact în prima zi de campanie electorală, în 9 noiembrie 2012. Fostul șef al ANI, Horia Georgescu, audiat la Comisia SRI, a susținut, conform raportului, că a fost anunțat de către George Maior că va primi nota informativă pe subiectul Hellvig, precum și un calendar de parcurs pentru începerea procedurilor juridice. Interesant este faptul că nota informativă din cazul Hellvig nu a mai fost găsită în format fizic în cadrul SRI, ea fiind reconstituită din sistemele informatice. 

facsimil raport comisie sri 2
Sursa: Raportul Comisiei SRI
facsimil comisie sri 3
Sursa: Raport Comisie SRI

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri