Război în comisia juridică. Propunerea liberalilor în privința legii amnistiei a fost respinsă

Data publicării:
gratii inchisoare detentie sursa foto digi24-7

„În comisia juridică s-au dat astăzi două voturi în care reprezentanții PNL au fost în minoritate: Votul pentru ridicarea imunității lui Vlad Cosma, unde reprezentații PNL au votat pentru, 13 au fost împotrivă. 2. Solicitarea pe care tot în comisia juridică au făcut-o deputații liberali și anume ca legea amnistiei să fie adusă pe ordinea de zi și respinsă pentru a închide acest capitol. Și această solicitare nu a întrunit majoritatea. Am avut același număr – șase voturi plus încă unul, 13 împotrivă”, a anunțat liderul liberal, Crin Antonescu.

Anterior, președintele PNL declara că a convenit cu colegii săi din comisia juridică să aducă pe ordinea de zi proiectul de lege pentru amnistiere, astfel încât să ajungă în plen și să fie respins, „pentru ca să nu mai planeze asupra Parlamentului și a coaliției o temă falsă, că ar dori, prin demers legislativ, (...) să ridice deasupra legii colegi parlamentari sau demnitari”.

Chiar și premierul Victor Ponta a spuns că legea trebuie respinsă în plen și în acest fel să se renunțe la ea. Cu toate acestea, deputații PSD au dat azi vot negativ în comisia juridică propunerii ca proiectul de lege să fie luat din nou în discuție.

Proiectul de lege prevedea amnistierea infracţiunilor cu pedepse mai mici de șapte ani.  Legea a generat o serie de controverse după ce a fost adoptată în Comisia juridică a Camerei, la miezul nopţii, într-o şedinţă secretă, şi introdusă apoi pe ordinea de zi a plenului.

Cum explică Valeriu Zgonea

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, susține că proiectul de lege nu a fost niciodată scos de pe ordinea de zi, dar deputații sunt în așteptarea unor informări suplimentare din partea Ministerului Justiției. Informările se referă la situația amnistiei și grațierilor în Uniunea Europeană.

Potrivit lui Zgonea, aceste solicitări au fost transmise ministerului de două luni, dar ministerul „a uitat” să trimită informațiile cerute.

Președintele Camerei susține că i-a reamintit despre aceasta chiar astăzi ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, care a venit astăzi în Parlament.

„Ascultați-mă puțin, i-am explicat și dlui prim-ministru Victor Ponta. Am avut o discuție în decembrie prin care am cerut ministrului Justiției, l-am informat astăzi, când a venit cu noul secretar de stat, că îi voi rescrie, pentru că au trecut mai multe...aproape luni...se fac două luni. Domnul ministru mi-a promis la momentul respectiv că va informa Parlamentul României și va veni cu Înalta Curte, cu CSM, cu colegii de la Parchetul General și vor discuta punctual situația amnistiei și grațierii în toată Europa, situația de la Administrația Penitenciarelor, și dacă există o oportunitate pentru promovarea ei...”, a declarat luni Valeriu Zgonea.

„Până atunci, acest proiect este așa cum sunt și celelalte 294 de proiecte cu termen depășit, este un proiect de lege cu termen depășit la camera decizională”, a precizat Zgonea.

El a mai spus că legea va fi păstrată la Cameră până când Guvernul va da semnalul că proiectul trebuie respins: „Nu este pus pe ordinea de zi. Dacă Guvernul spune domnule, ce-ați propus acolo, după modificarea Codului Penal, trebuie să fie respins, atunci toți colegii de la comisia juridică îl vor respinge. Dar așa, ne-am luat un angajament toți și Uniunea Social-Liberală în acel moment, că cerem un punct de vedere Guvernului, care trebuia să facă această chestiune când se schimbă cele două Coduri... Așa, o păstrăm, deci să nu mai creăm evenimente care îi plac unuia sau altuia, că dau bine la presă. Ne-am păstrat un angajament, aștept de la Ministerul Justiției să-și păstreze promisiunea față de Parlament. Dl Cazanciuc mi-a promis că în cel mai scurt timp vor veni și datele de la Administrația Națională a Penitenciarelor și comparațiile în celelalte sisteme”, a punctat Valeriu Zgonea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri