RETROSPECTIVĂ 2013. Traian Băsescu a pariat pe atac și a avut de câștigat

Data publicării:
basescu noua tribuna 4 presidency.ro

„Adio, Partid Democrat!”, „USL nu se rupe, e o competiție cine este jupânul alianței” sunt două declarații din 2013 ale președintelui Traian Băsescu care au stârnit reacții în viața politică.

„Domnia sa bate câmpii”, spunea Victor Ponta, în contrapondere.

„Vrea să pară întotdeauna stăpânul inelelor”, a replicat șeful statului.

„E un jucător dibaci”, a admis, totuși, Crin Antonescu, la Digi24.

Înainte și după referendumul pentru demiterea sa în 2012, Traian Băsescu anunța că se retrage din viața politică imediat ce i se termină mandatul. La începutul lui 2013, după ce s-a gândit mai bine, șeful statului... s-a răzgândit.

„O să rămân activ în viața politică (...) Am avut vreo trei zile în care am stat degeaba și nu îmi găseam locul”, declara Traian Băsescu.

Ruperea de PDL

Mai mult, președintele a ales să devină salvatorul dreptei în România. Asta, după ce a rupt legăturile cu partidul de dreapta al cărui mentor a fost timp de 12 ani: „Adio PD, adio PDL. Noi azi ne-am despărțit definitiv”.

„Mă voi dedica construcției altei soluții de dreapta, cu oameni cinstiți”, a argumentat șeful statului.

Creație a Palatului Cotroceni, Fundația Mișcarea Populară a produs în scurt timp Partidul Mișcarea Populară, cooordonat de un fost consilier al președintelui Traian Băsescu, Eugen Tomac. Noua formațiune și-a declarat atașamentul față de Traian Băsescu încă din prima zi.

„Domnul președintele este bunicul spiritual al partidului”, spunea Marian Preda, șeful fundației.

Plictisit de rolul pasiv ce decurgea din pactul de coabitare, pe la jumătatea anului, Traian Băsescu a redevenit „președinte jucător”. De atunci, joacă numai pe atac, iar țintele preferate sunt premierul și USL. Cât privește acordul de coabitare, în plan intern acesta a avut un efect politic pervers, deoarece i-a învrăjbit pe liberali împotriva premierului și a PSD.

„Acest pact de coabitare a pus România în lumina unei țări semibananiere în Europa, pentru că în astfel de țări nu există Constituție, ci există înțelegeri între șefi de triburi”, spunea Crin Antonescu.

„Credeți că am semnat acordul de coabitare când era plecat domnul Antonescu din cameră? Eu nu mă spăl pe mâini ca Pilat din Pont”, a spus Victor Ponta.

Traian Băsescu a continuat să arunce spre liderii USL baloane de încercare. O vreme, l-a lăudat pe Victor Ponta, ceea ce a alimentat suspiciunile liberalilor.

„Premierul a fost un partener corect”, afirma Traian Băsescu, adăugând: „Ponta reușește, deși nu mă așteptam așa repede, să înțeleagă responsabilitatea unei funcții atât de înalte”.

„Propunerile făcute de prim-ministru nu îmi dau niciun motiv să cred că vor fi schimbări în trendul crescător de rezolvare a problemelor care țin de justiție”, mai declara șeful statului, în 4 aprilie.

Momentul întoarcerii armelor

Înțelegerea dintre premier și președinte în numirea procurorilor a fost pe punctul de a dinamta coaliția. Deranjat că premierul a acceptat-o pe Laura Kodruța Kovesi la conducerea DNA, Crin Antonescu și-a acuzat partenerul de trădare, iar PNL a renunțat la Ministerul Justiției.

„Domnul Victor Ponta a vorbit în numele procurorului general. Este inacceptabil. Șeful statului nu se lasă mai prejos. Ține să ne informeze că a pus mâna pe telefon, l-a sunat pe procurorul general. E la fel de inacceptabil”, spunea Crin Antonescu.

Acela a fost și momentul în care PSD a început să pună sub semnul întrebării sprijinul pentru candidatura lui Crin Antonescu la prezidențiale. Mai mult, au apărut voci care au lansat ipoteza candidaturii lui Victor Ponta. Traian Băsescu a întors atunci armele împotriva premierului.

„PSD nu poate da României președinte, mai ales când personajul este Victor Ponta”, afirma el.

„Marea frică a domnului Băsescu este ca nu cumva să aibă și PNL și PSD candidat”, replica Victor Ponta.

Traian Băsescu a plusat. A aruncat în curtea PSD o săgeată otrăvită, care a trezit în partid suspiciuni de blat între președinte și Crin Antonescu.

„Între Ponta și Antonescu, nu voi ezita să pun votul în urnă pentru Antonescu. Nu voi ezita. Antonescu nu s-a făcut nici profesor doctor, nici nu minte de dimineață până seara”, a spus șeful statului.

„E o declarație normală și o opțiune corectă”, afirma Crin Antonescu.

Pe lângă susținerea față de Crin Antonescu în cazul în care a doua opțiune este Victor Ponta, președintele a mai făcut o precizare: „Amândoi sunt două belele pentru România. Și incompetenți amândoi și cu o reputație proastă”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri