România reacționează în scandalul diplomatic provocat de ambasadorul Chinei în Franța. Aurescu: Asemenea declarații sunt inacceptabile

Data publicării:
Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu susține o conferinţă de presă comună la sediul MAE din București, vineri 15 iulie 2022.
Bogdan Aurescu, ministrul de Externe. Foto: George Călin/Inquam Photos

Ministrul de externe al României, Bogdan Aurescu, a condamnat, înaintea reuniunii Consiliului Afaceri Externe de la Luxemburg, declarațiile ambasadorului chinez la Paris, Lu Shaye, care a contestat suveranitatea ţărilor formate după destrămarea Uniunii Sovietice.

„Voi exprima astăzi – ceea ce fac și acum – condamnarea fermă a declarațiilor ambasadorului chinez la Paris, care pun sub semnul întrebării suveranitatea statelor care și-au câștigat sau și-au recâștigat independența după disoluția Uniunii Sovietice. Asemenea declarații sunt inacceptabile și contravin Cartei ONU”, a declarat ministrul român de Externe.

Mai multe state europene au criticat declaraţiile ambasadorului, care au fost între timp şterse de pe contul de WeChat al ambasadei. Fostele state din URSS „nu au statut efectiv în dreptul internaţional pentru că nu există un acord internaţional care să materializeze statutul lor de ţară suverană”, a spus ambasadorul, potrivit Reuters.

Beijingul a comunicat deja că nu îşi asumă poziţia exprimată de diplomat într-un interviu pentru o televiziune franceză, în care el afirmase că niciun acord internaţional nu precizează că fostele republici sovietice au în prezent statut de suveranitate.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, Mao Ning, a susţinut luni că ţara sa respectă suveranitatea tuturor republicilor ex-sovietice care şi-au declarat independenţa faţă de Uniunea Sovietică dizolvată în 1991.

Lu, în vârstă de 58 de ani, este - potrivit Reuters - unul din exponenţii aşa-numitei „diplomaţii de lup războinic”.

Potrivit cotidianului Le Monde, ambasadorul Lu Shaye a fost convocat luni la MAE francez, după ce comentariile sale au provocat consternare nu doar în Franţa, ci în întreaga Europă. Lu Shaye, considerat unul dintre "lupii războinici" ai regimului chinez, este cunoscut pentru comentariile sale controversate, noteazăLe Monde. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri