Scandal pe legea pensiilor. Surse: Boloș, nervos: Nu trebuie repetată greșeala guvernului Dăncilă

Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - SEDINTA DE GUVERN - 2 NOI 2023
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, avertizează că nu sunt bani pentru majorările de pensii promise de PSD. Foto: INQUAM Photos/George Călin

Scandalul legii pensiilor continuă, chiar în timpul în care guvernul încearcă să adopte proiectul de care depind banii europeni din PNRR. După ce ședința de guvern a fost amânată, și mai apoi întreruptă, ministrul liberal al Finanțelor, Marcel Boloș, ar fi avut o discuție cu colegii din partid despre impactul bugetar. Acesta le-ar fi transmis liberalilor că „Guvernul Ciolacu, în ansamblu, trebuie să își asume găsirea banilor pentru pensii”, spun surse din PNL. Boloș a atras atenția că guvernul ar putea repeta greșeala din perioada în care premier era Viorica Dăncilă.

Marcel Boloș ar fi spus, într-o discuție internă cu câțiva colegi liberali, că „s-a terminat cu "paratrăsnetul" ministerul/ministrul Finanțelor. Guvernul Ciolacu, în ansamblu, să își asume foarte clar găsirea banilor pentru pensii. Nu trebuie repetată greșeala din 2019, din perioada Guvernului Dăncilă, în care se promiteau majorări de 40 la sută care nu se susțineau bugetar. Măcar PNL a majorat fix cu 40 la sută pensiile în ultimii trei ani pe baze corecte și asta trebuie să se întâmple și în 2024”.

De asemenea, un alt lider liberal l-a avertizat pe ministrul Finanțelor că „PSD și Ciolacu încearcă să spună că nu am fi de acord cu majorarea pensiilor”. „Fals. Asta e o minciună grosolană, dar o propagă doar pentru că au pus miniștri slabi, în serie, la Ministerul Muncii”, ar fi spus acesta, potrivit surselor citate.

În Guvern și în Coaliție este un întreg scandal în legătură cu legea pensiilor elaborată de Ministerul Muncii. Legea, care se află joi pe ordinea de zi a guvernului, ar avea un impact bugetar nesustenabil, susține ministerul Finanțelor, care a cerut măsuri suplimentare pentru a acoperi cheltuielile necesare. 

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a reacționat la nemulțumirile venite dinspre PNL, pe noua lege a pensiilor. Ea a precizat că s-a înțeles greșit și a precizat că a explicat în comisia de muncă că 55 de miliarde e impactul total pe aplicarea legii pensiilor.

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, joi, la începutul ședinței de guvern, să vină cu un plan de măsuri asumat, cu „termene clare de implementare”, care să ducă la îmbunătățirea colectării la bugetul de stat, dar la digitalizarea ANAF și a sistemului de e-facturare.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri