Semnal? Tăriceanu, întrebat dacă Iohannis încalcă Constituția: „Întrebarea e pertinentă”

Data actualizării: Data publicării:
170912_tudose tariceanu dragnea_01_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

La finalul declarațiilor din Parlament prin care l-a atacat extrem de dur pe președintele Klaus Iohannis pentru afirmațiile potrivit cărora persoanele cu probleme penale „nu trebuie să fie în conducerea statului”, Călin Popescu Tăriceanu a fost întrebat dacă șeful statului mai acționează în limitele atribuțiilor sale constituționale. Răspunsul ambiguu al președintelui ALDE sugerează că liderii coaliției la putere nu au renunțat la ideea unei suspendări.

170912_tudose tariceanu dragnea_01_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Călin Popescu Tăriceanu a precizat că se întreabă „dacă mai este posibilă o colaborare cu președintele care nu urmărește decât destabilizarea instituțiilor democratic alese”.

Până la urmă, el este cel care patronează acest sistem corupt de putere din România și o spun foarte clar!”, a rostit apăsat șeful ALDE.

Întrebat imediat dacă, în opinia sa, președintele Iohannis „se mai încadrează în limitele atribuțiilor constituționale”, Tăriceanu a răspuns: „Nu fac un comentariu astăzi pe acest subiect. Vă mulțumesc pentru întrebare, pentru că întrebarea e pertinentă, dar nu am să răspund la această întrebare astăzi”.

La insistențele jurnaliștilor, care au vrut să afle dacă s-a discutat în interiorul coaliției despre demararea procedurii de suspendare a lui Klaus Iohannis, șeful Senatului nu a negat, oferind un răspuns evaziv: „Mergeți cam departe. Suntem într-o luptă politică. Domnul Iohannis crede următorul lucru: că el o să prostească lumea spunând «Domne, mă uit și văd numai oameni politici și eu sunt altceva, din alt aluat, așa cum v-am spus, cred că o făptură imaculată, venită de undeva. Nu e. Tot om politic e și duce o luptă politică, care este incorectă, de fapt”.

Tăriceanu a mai spus că actualul șef al statului vine cu „aceleași teme răsuflate” pe care le invoca și Traian Băsescu. „Tot cu corupția, cu penalii. E, nu se poate, stați puțin, că avem și noi o limită. Eu nu pot să stau să înghit, ca președinte al Senatului, tot ce îi născocește președintelui. Dacă vrea să păstrăm o relație corectă, politică și instituțională, atunci trebuie să-și măsoare vorbele”.

În martie, la propunerea lui Tăriceanu, majoritatea PSD-ALDE a adoptat o declarație în care președintele Klaus Iohannis era acuzat, alături de CSM și procurorul general, de „subminare a rolului și prestigiului” Parlamentului. Textul, care vorbea despre „abuzul de drept” al președintelui, despre judecățile „neconstituționale și inacceptabile” ale acestuia și despre acțiunile sale de a uzurpa „ilegal și abuziv” drepturile Parlamentului, a fost văzut ca un pas în direcție unei eventuale suspendări a lui Klaus Iohannis.

Tema suspendării a fost vehiculată și la sfârșitul anului 2016, când șeful statului a refuzat coaliției PSD-ALDE prima propunere de premier, pe (ironie) Sevil Shhaideh.

„Este o avalanșă de mesaje pe care le-am primit în ultimele ore de la oameni care cer suspendarea președintelui. Nu este o decizie foarte ușoară. Dacă în urma aceste analize vom ajunge la concluzia că trebuie să-l suspendăm pe președinte nu voi avea nicio ezitare. Am luat în calcul formarea unei comisii care să analizeze dacă gestul președintelui este constituțional”, declara atunci Liviu Dragnea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri