Sondaj: Grindeanu, peste Dragnea la încredere

Data publicării:
170220_grindeanu dragnea secret_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea

După primele patru luni de guvernare PSD-ALDE, premierul Sorin Grindeanu se află, în ceea ce privește încrederea populației, imediat după președintele Klaus Iohannis și la aproape zece procente în fața șefului său de partid, Liviu Dragnea. PSD domină topul partidelor, dar se află la cel mai scăzut scor din ultimele 16 luni.

Pe primul loc în topul încrederii românilor se află președintele Klaus Iohannis, în care spun că au „foarte multă” și „destul de multă” încredere 35,2% dintre respondenții unui sondaj IMAS, comandat de Realitatea TV. Pe locul doi, premierul Sorin Grindeanu, cu 33,9% cotă de încredere, în timp ce șeful său de partid, Liviu Dragnea, se află la 24,3%, cu circa șapte procente mai puțin decât în ianuarie 2017.

Plasarea lui Grindeanu peste Dragnea la capitolul încredere este interesantă din mai multe considerente. Primul ar fi că, încă din ianuarie 2017, când a început să fie măsurat în sondaje, după numirea ca prim-ministru, Grindeanu s-a situat constant deasupra lui Dragnea. Al doilea are legătură cu faptul că președintele PSD a încercat, încă de la instalarea actualului Executiv, să-i convingă pe români că el ar fi premierul de facto: el a făcut programul de guvernare împreună cu Darius Vâlcov, el urmărește îndeplinirea acestuia, punct cu punct, el hotărăște ce măsuri sunt sau nu oportune și de când ar trebui ele aplicate, el stabilește sancțiuni pentru cei care se abat de la deciziile sale.

Cât privește partidele, la întrebarea „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlament și v-ați prezenta la vot, cu ce partid ați vota?”, topul este dominat de PSD, cu 40,6%. De remarcat, însă, că acesta este cel mai slab scor pentru PSD din ultimele 16 luni.

De pierdea suferită de social-democrați pare să se bucure ALDE, formațiunea care a câștigat circa 2,5 procente față de momentul alegerilor parlamentare și care, față de ianuarie 2016, și-a dublat, practic, „zestrea” electorală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri