Statul, dator la cetățean. Noi controverse în USL

Data publicării:
ponta guvern gov-2.ro

Amendamentul de modificare a Constituţiei prin care şi statul era obligat să plătească penalităţi de întârziere cetăţeanului a rămas în coadă de peşte.

Argumentul lui Victor Ponta este că „statul nu are suficienţi bani să-şi plătească datoriile”.

Premierul face presiuni ca acest amendament să fie eliminat sau nuanțat. Acesta a criticat superficialitatea membrilor Comisiei de Revizuire a Constituției, spunând că au un program relaxat și că nu s-au gândit la implicațiile financiare pe care le implică acest articol.

Eu daca am un buget in trezoreria statuluii de 100 de lei ii dau pentru diguri sau ii dau la firma Ionescu SRL? Deci trebuie sa facem o prioritizare a resurselor, dar asta e responsabilitatea mea ca premier si a Guvernului: sa prioritizam resursele. Eu avand responsabilitatea gestionării țării zi de zi sunt cel care prezintă cum stau lucrurile. Cei de la comisie voteaza si la 2 pleaca acasa”, a declarat premierul Victor Ponta.

Noua Constituție generează controverse

Prima dispută a fost legată de definirea căsătoriei ca fiind încheiată doar între un bărbat şi o femeie. A dus la un conflict chiar la vârful Uniunii Social Liberale, pentru că PSD dorea menţinerea actualului text, potrivit căruia căsătoria este liber consimţită între soţi, fără precizări legate de sexul acestora.

Acuzaţi că promovează discriminarea pe bază de orientare sexuală, liberalii au apelat la valorile creştine.

„Pot exista cupluri care convieţuiesc, care împart ce au de împărțit, de la sentimente și bunuri, dar nu în forma familie, fie că vorbim de căsătoria civilă sau cea religioasă”, a afirmat Crin Antonescu, la Digi24.

PNL a creat nemulţumiri şi în rândul magistraţilor. Este vorba de textul care obligă orice persoană, juridică sau fizică, să se prezinte în faţa comisiilor parlamentare, dacă este solicitată.

Se ridică însă numeroase semne de întrebare pentru situaţii în care s-ar invita la Parlament un procuror care are spre soluţionare o cauză cu unul sau mai mulţi parlamentari”, a spus Constantin Sima, preşedintele Asociaţiei procurorilor din România.

Amendamentul PNL a fost criticat şi de preşedintele Traian Băsescu, dar şi de PDL.

Aflu acum că Parlamentul vrea să cheme orice persoană la comisii de anchetă, deci ne aşezăm într-un ridicol din lipsă de cultură politică”, a declarat Traian Băsescu.

Oful lor este să tragă la răspundere procurorii, să-i intimideze , să-i facă prin orice mijloc să nu mai facă anchete”, este de părere Monica Macovei, europarlamentar PDL.

PNL şi PSD au eşuat însă în interzicerea migraţiei politice. Amendamentul prin care parlamentarii demisionari din partide îşi pierdeau mandatele nu a fost adoptat din cauză că reprezentanţii PSD s-au abţinut.

USL a adoptat, în schimb, un articol care impune accesul gratuit la ediţiile electronice ale Monitorului Oficial. De asemenea, a impus un amendament care obligă instituţiile de presă să îşi facă public acţionariatul, deşi această prevedere există deja în legea CNA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri