Surse: Ciucă și Ciolacu au vorbit duminică despre comasarea alegerilor, dar nu a fost luată o decizie: „Scenarii peste scenarii”

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
ID238715_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Liderii PNL și PSD se reunesc din nou miercuri în Coaliție pentru a lua o decizie cu privire la comasarea alegerilor. Foto: INQUAM P

Subiectul comasării alegerilor europarlamentare cu locale urmează să fie discutat în şedinţa coaliţiei de miercuri, între timp având loc unele discuţii între liderii celor două partide din coaliţie, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, în cursul zilei de duminică. Surse politice au declarat pentru Digi24.ro că până acum au fost discutate „scenarii peste scenarii”, însă nu a fost luată o decizie.

Preşedinţii PNL şi PSD, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, au avut duminică o discuţie pe tema comasării alegerilor, subiect care este blocat, deocamdată, în coaliţie. În cadrul discuţiilor nu s-a vorbit despre un candidat comun la prezidențiale, susţinut de cele două partide, subiect care a fost mărul discordiei în discuțiile de la începutul săptămânii trecute. 

În plus, PSD şi PNL au analizat, în şedinţe separate, elementele de legislaţie privind comasarea europarlamentarelor şi localelor dar şi scenariile privind posibilele variante de comasare. O nouă ședință de Coaliție ar urma să aibă loc miercuri.

Surse politice au declarat pentru Digi24.ro că subiectul comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale are multe provocări tehnice. Un exemplu ar fi sistemul de vot diferit care se aplică pentru cele două scrutine. O persoană ar putea vota în orice oraș din țară lista pentru europarlamentare, dar dacă ulterior, în ziua votului, decide să meargă și în orașul de domiciliu să voteze pentru locale, sistemul informatic îl va identifica deja că și-a exercitat votul.

Europarlamentarul PSD Mihai Tudose a declarat, vineri, la emisiunea „LIVE”, de la Digi24 că încă nu s-a luat o decizie în coaliţia de guvernare cu privire la comasarea alegerilor.

„Din păcate sau din fericire, toate aceste zbateri vor trebui să se finalizeze cât de rapid, fiindcă legal, la un moment dat, nu mai ai când să le faci. Teoretic în prima decadă a lunii martie ar trebui să fie gata. PSD îşi doreşte cea mai bună cale, pe care, recunosc, încă nu am găsit-o”, a explicat acesta.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că nu va iniţia o modificarea a legislaţiei privind schimbarea calendarului electoral decât pentru întreg anul, şi nu „pe bucăţi”.

„În momentul în care vom avea un program pentru toate alegerile, pentru tot anul electoral, în momentul acela este posibil să avem şi comasare”, a declarat Ciolacu, săptămâna trecută.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri