Surse: Cum s-au împărțit între PSD și PNL cele 22 de miliarde de euro pentru investiții în anul dinaintea alegerilor

Adriana Duțulescu Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - SEDINTA SOLEMNA PARLAMENT - REVOLTA ANTICOMUNISTA DE
Președintele PSD Marcel Ciolacu (foto stânga), premierul și liderul PNL Nicolae Ciucă și președintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor. Foto: Inquam Photos / George Călin

Liderii Coaliției au împărțit în ultima ședință banii de investiții din PNRR și alte surse astfel: 50% pentru localitățile conduse de PSD, 40% pentru PNL și 10% pentru UDMR, au declarat pentru Digi24.ro mai multe surse participante la discuție. 

Împărțirea nu a avut loc însă fără scandal, deoarece președintele PSD, Marcel Ciolacu, a cerut pentru partidul său „o compensație”, adică bani în plus care să compenseze „pierderile” suferite de social-democrați în perioada în care guvernul a fost condus de Ludovic Orban și de Florin Cîțu. 

Pesediștii invocă faptul că, de exemplu, în PNRR, din 49 de spitale, localitățile conduse de PSD au primit fonduri doar pentru 5. „Alocările arată 400 de milioane la PSD, 800 de milioane la PNL și restul de până la 2 miliarde, obiective naționale”, susțin surse din conducerea PSD, referindu-se la argumentele lui Ciolacu în favoarea alocării unei sume și mai mari de bani pentru investiții în localitățile cu primari PSD. 

Primvicepreședintele PNL, Dan Motreanu, a replicat, în ședința coaliției, că nu este corect ce vrea PSD, pentru că nu se pot face alocări retroactive, pentru perioadele în care PSD a fost în Opoziție. Discuția a degenerat însă, în cele din urmă, premierul Nicolae Ciucă a fost de acord cu solicitarea partenerilor de Coaliție, oferind, din nou, colegilor din PNL, motiv de nemulțumire, unul dintre reproșurile care i se aduc acestuia în cadrul partidului pe care îl conduce fiind tocmai faptul că aprobă toate solicitările venite de la PSD, chiar dacă sunt în defavoarea PNL. 

Banii pentru investiții sunt o miză uriașă pentru cele două partide, în condițiile în care anul viitor este unul electoral și fiecare dorește să profite de oportunitatea de a se lăuda cu deschiderea de șantiere și crearea de locuri de muncă. 

Pentru PSD, care deține portofoliul Sănătății, alocarea de bani pentru construirea de spitale în orașele conduse de primari social-democrați a devenit, astfel, o țintă strategică. 

Guvernul a alocat prin Legea bugetului pe 2023 chel­tuieli pentru investiţii de 110 miliarde de lei (22 de miliarde de euro), acesta fiind, conform declarațiilor lui Nicolae Ciucă, cel mai mare buget alocat acestui sector. Și în 2022 alocarea a fost record, de aproape 90 miliarde de lei, dar la finalul anului se cheltuiseră doar 48 de miliarde. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri