Surse: Oferta Austriei pentru România: Schengen în martie. Bulgarii, la toamnă

Adriana Duțulescu Data publicării:
Sign Schengen
Aderarea României la spațiul Schengen va fi stabilită în Consiliul JAI din 8-9 decembrie. Foto: Profimedia Images

Cancelarul austriac Karl Nehammer a avansat o variantă de aderare la Schengen pentru România și Bulgaria, în ședința cu liderii PPE care a avut loc miercuri seară la Viena. Oferta Austriei ar fi integrarea României în luna martie a anului viitor, iar pentru Bulgaria ar fi de acord să fie primită în Schengen în octombrie, au declarat pentru digi24.ro surse participante la discuție.

Ca și în conferința de presă de mai devreme, cancelarul austriac a vorbit despre migranții ilegali care ajung în țara lui și a susținut că discuția se bazează pe fapte, nu pe motivații politice. Totuși, în Austria urmează să aibă loc alegeri.

Cancelarul austriac se află, pe de altă parte, sub o presiune uriașă pe care o fac toți liderii UE în favoarea României și este posibil ca soluția propusă, cu amânarea României și Bulgariei pentru anul viitor, să fie o soluție de compromis pentru că i-ar fi greu de explicat politic pe plan intern de ce și-ar fi schimbat peste noapte votul.

Pe de altă parte, Olanda nu este de acord cu un vot la pachet pentru România și Bulgaria, în acest moment tara noastră având șanse mult mai mari decât vecinii bulgari să fie acceptată în Spațiul Schengen.

Nehammer a mai spus, la întâlnirea cu europarlamentarii PPE, că asupra companiilor austriece din România se fac presiuni și că mai mulți directori de companii s-au plâns de acest lucru.

Rareș Bogdan, prezent la întâlnire, a negat însă aceste informații.

„E inacceptabil să spui așa ceva. E incredibilă argumentația. Statul român nu face presiuni. Vreau să văd un singur CEO care se plânge de rele tratamente”, a spus europarlamentarul la Digi24.

Pe de altă parte, și premierul Nicolae Ciucă a avut în această seară o convorbire telefonică cu Karl Nehammer privind aderarea României la Spațiul Schengen, în ajunul votului din Consiliul JAI.

Premierul a spus anterior că România va merge „până la capăt” cu demersurile de aderare la spaţiul Schengen, subliniind că „starea de incertitudine nu mai poate continua!.

„Avem argumente obiective, la faţa locului, privind pregătirea României în domeniile cu relevanţă, pentru aderarea la Schengen, iar hotărârea noastră de a contribui la securitatea europeană este fermă. Am dovedit aceste calităţi de-a lungul anilor şi mai ales în contextul crizei din Ucraina. Mâine la Consiliul JAI vom merge la vot. Integrarea în spaţiul Schengen este obiectivul nostru naţional”, a spus Ciucă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri