Tăriceanu a dezvăluit de ce nu îl votează pe Orban, dacă va fi propus din nou premier

Data actualizării: Data publicării:
tariceanu-jds

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat marţi seara că desemnarea de către preşedintele Klaus Iohannis a unei persoane independente politic pentru a forma un nou guvern ar fi „cea mai raţională” propunere de premier şi că partidul său nu îl va vota pe Ludovic Orban dacă acesta va fi desemnat din nou.

„Acum, preşedintele se află în faţa unei situaţii complicate. A spus astăzi că prima opţiune rămâne totuşi Ludovic Orban. Eu cred că preşedintele ar trebui să procedeze poate diferit. Cred, dar nu sunt consilierul lui. Nu-mi rămâne decât să vă spun că mâine, la consultări, unde vom merge, voi reveni cu aceeaşi temă, adică în astfel de situaţii, când se constată că nici PNL, căruia i-a încredinţat mandatul, nu este capabil să formeze o majoritate şi poate nici de partea cealaltă, de partea PSD, nu se poate forma o majoritate, atunci în mod normal ar trebui să recurgă la propunerea unui premier independent care să formeze un guvern cu misiunea de a gestiona treburile ţării până la alegerile viitoare”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, marți seară, la Digi24.

„Soluţia raţională şi eficientă pentru a se ieşi din această criză este aceea a unei persoane independente. Cu experienţa politică pe care o am şi văzând evoluţia politicii româneşti, cred că aceasta ar fi cea mai potrivită soluţie care ar permite ieşirea din impas. Prelungirea impasului ar fi să-l numească din nou pe domnul Orban”, a mai spus el.

„De la un partid de nivelul nostru nu e firesc să vii tu cu propunerea de prim-ministru. Această responsabilitate trebuie să revină în primul rând partidelor mari, ca dimensiuni, PSD şi PNL. Vom aştepta să vedem care este propunerea pe care o va face domnul Iohannis, cum e şi normal. De aceea eu iau consultările foarte în serios, cu toată responsabilitatea, nu este un balet, pur şi simplu, consultările acestea au un scop foarte clar. În ce ne priveşte, dacă din nou domnul Iohannis îl va delega pe domnul Orban să formeze guvernul, vă spun că nu îl vom vota, pentru că noi am avut semnat cu domnul Orban pe 28 octombrie un acord politic pentru sprijinul parlamentar şi la punctul 12 acest acord spune aşa: acord PNL-ALDE pentru interzicerea migraţiei parlamentarilor, aleşilor locali şi a membrilor de la un partid la altul. Este exact ceea ce a încălcat domnul Orban şi au fost nişte parlamentari care au fost racolaţi. Se spune pe româneşte 'şi-a trăit traiul şi-a mâncat mălaiul', nu se mai bucură de pic de încredere în faţa noastră”, a completat liderul ALDE.

Întrebat despre o posibilă desemnare a lui Nicolae Ciucă pentru funcţia de premier, Tăriceanu a răspuns că nu va comenta: „Eu am văzut că varianta a fost lansată de un jurnalist, n-a vehiculat-o nimeni din mediul politic. Nu ştiu ce vrea să facă preşedintele. Nu pot să comentez înainte, asta este problema preşedintelui. Preşedintele trebuie să încerce să creeze totuşi consensul în jurul unei propuneri.”

Referitor la organizarea de alegeri anticipate, el a afirmat că nu vede această posibilitate, mai ales în contextul actual.

„Nu cred, preşedintele spunea cam acelaşi lucru, nu văd posibilitatea, mai ales în contextul actual, cu ceea ce se întâmplă, dar nici problema aceasta a coronavirusului nu poate fi desconsiderată, minimalizată, suntem de abia la început şi cred că e nevoie de o anumită precauţie”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri