Tăriceanu: Nu trebuie să acuze nimeni, primăriile bogate au suficienţi bani

Data publicării:
180130_INTALNIRE_ROMANIA_30 tariceanu_003_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Călin Popescu Tăriceanu a respins criticile primarilor, el susţinând că primăriile bogate au suficienţi bani şi „nu trebuie să acuze nimeni”.

„În România, o sută de mari municipii şi oraşe au cam 80 la sută din veniturile date de impozitul pe venitul global şi restul de peste trei mii de localităţi consumă cam 20 la sută. Ceea ce se doreşte prin buget şi este normal să existe o reechilibrare. Sunt localităţi foarte mari care atrag forţă de muncă din localităţile învecinate, impozitul pe salariu e perceput acolo unde e locul de muncă, localitatea unde trăieşte nu primeşte nimic. Ce facem cu aceste localiităţi? Sunt localităţi care, să exagerez puţin, nu au după ce bea apă. Aşa cum se face la nivel european politica de coeziune, acelaşi lucru facem şi prin buget şi e şi normal să facem în acest fel. Nu trebuie să acuze nimeni, primăriile bogate au suficienţi bani. Sunt multe primării care au excedente an de an, bani care nu se cheltuiesc”, a susţinut preşedintele Senatului.

El a spus că o parte din banii pe care îi doreau primăriile au fost daţi consililor judeţene, pentru că acestea sunt instituţiile care redistribuie banii în judeţe, pentru a atenua discrepanţa între muncipiul reşedinţă de judeţ şi alte localităţi.

Asociația Municipiilor din România respinge propunerea Ministerului de Finanțe privind bugetele locale. 

Guvernul le-a propus primarilor o cotă de 60% din impozitul pe venit, dar le-a cerut să preia cheltuielile sociale, care ar ajunge la 6,4 milioane de lei.

Edilii „resping categoric” această propunere.

De asemenea, ei cer, într-o scrisoare trimisă premierului Dăncilă, ca Guvernul să susțină integral, din bugetul de stat, sistemul de protecție a acopilului și a persoanelor cu dizabilități.

Primarii mai cer, de asemenea, să li se dea proiectul de buget pe 2019 pentru consultare.

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a spus la Digi24 că edilii se vor adresa Parlamentului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri