Tensiuni între liberali și conservatori

Data publicării:
crin antonescu - RESIZE -Mediafax Foto-Octav Ganea

Liderul liberal le reaminteşte conservatorilor că datorită intrării în Alianţa cu PNL şi mai apoi în USL, aceştia au ajuns să facă parte din Guvern.

„Daca Partidul Conservator este nemulţumit, poate să plece. Construcţia USL nu stă în PC, iar dacă unii prin PC își imaginează că cineva din PNL are vreo timiditate în a spune clar lucrurile, aceștia se înșeala amarnic”, a spus Crin Antonescu.

„Cred că acum nu facem altceva decât să le dăm satisfacţie unora care au spus că la un moment dat o să se destrame USL. Uite că nu o să le dăm satisfacţie şi nu o să se destrame”, a spus Daniel Constantin.

„Nimeni nu a câştigat mai mult decât Partidul Conservator şi nimeni nu e mai puţin îndreptăţit decat PC să transmită aşa un soi de ameninţări”, a subliniat Antonescu. „Eu cred că am avut cu toţii de câştigat, dar nu asta e important”, a replicat Constantin.

Invitat la emisiunea Cultura Politică, sociologul Vasile Dâncu a explicat că alianţele în România sunt bazate pe interese de grup şi mai puţin pe un program politic comun.

„Partidul lui Voiculescu a plecat de la PSD și a fost preluat de PNL şi acum face acelaşi joc. Cere de fiecare dată mai mult, e o formă de şantaj”, a explicat el.

Alianţa de centru-dreapta între PNL şi PC a fost parafată în ianuarie 2011. Prin protocolul cu liberalii, conservatorii au cerut 30 de locuri eligibile la alegerile parlamentare şi au obţinut 19 mandate. După alegerile locale au obţinut o funcţie de preşedinte de Consiliu Judeţean şi mai multe funcţii de vicepreședinţi. La formarea Guvernului, conservatorii au primit doua portofolii în cabinetul Ponta: agricultura şi turismul.

PC mereu la guvernare, niciodată votat

În ultimii 13 ani, partidul lui Dan Voiculescu a fost prezent constant în Parlament şi la guvernare, deşi nu a candidat niciodată singur la parlamentare. Toate sondajele de opinie din această perioadă arată că această formaţiune politică nu ar fi trecut niciodată pragul electoral.

De la înființare, partidul a fost ba într-o barcă, ba în alta. În 2000 au intrat în Parlament în alianță cu PSD, nu au stat prea mult, în 2003 au acuzat corupția din PSD și s-au retras. Un an mai târziu au refăcut alianța cu PSD. Au intrat în Parlament din nou, dar nu au stat mult, Traian Băsescu a câștigat alegerile și PC a intrat la guvernare cu Alianța DA. În 2007 au plecat, în 2008 au refăcut relațiile cu cei de la PSD. Au intrat în Parlament, în 2012 s-au certat cu cei din PSD și s-au împrietenit cu PNL. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri