Tensiuni și acuzații de trădare în USL. Calculele pentru noul Guvern

Data publicării:
1312tensiuni-38549

Şi nu sunt singurele probleme ale lui Victor Ponta. PC doreşte în viitorul Cabinet două ministere, UNPR vrea şi el unul, şi nu oricare, ci pe cel al Apărării, pentru Gabriel Oprea.

Cu sau fără UDMR? Aceasta este întrebarea la care liderii USL nu au încă un răspuns comun.

Potrivit unor surse din USL, Victor Ponta a negociat cooptarea UDMR în Guvern înainte de alegeri pentru a-şi asigura majoritatea parlamentară în cazul unor trădări în USL.

UDMR riscă să devină o problemă pentru USL şi pentru că o parte din conducerea PNL, în frunte cu Ludovic Orban, a anunţat că nu va vota în Parlament un Guvern USL-UDMR.

Dacă USL va guverna cu UDMR, pentru Victor Ponta apare încă o dificultate: un minister mai puţin pentru PSD, Ministerul Mediului fiind cerut de maghiari.

Nu ar fi singura concesie, pentru că şi UNPR vrea un loc în Cabinet, Ministerul Apărării sau al Internelor pentru Gabriel Oprea.

Şi PC şi-a sporit pretenţiile şi mai vrea un minister, pe lângă Agricultură, deja ajudecat.

Un alt punct nevralgic al negocierilor este Ministerul Finanţelor. Crin Antonescu anunţa că este o „prioritate” pentru PNL, însă social-democraţii susţin că Finanţele aparţin PSD, ca mână dreaptă a premierului.

Soluţia ca Victor Ponta să împace toate aceste pretenţii ar fi supradimensionarea Guvernului, chiar dacă a apucat să declare că viitorul Executiv nu va avea mai mult de 22 de miniştri.

UDMR nu este singura sursă de divergenţe. Suspiciunile de trădare curg şi dinspre dinspre PSD, şi dinspre PNL. Deocamdată, suspectul principal este Mircea Geoană, acuzat că şi-ar fi negociat funcţia de prim-ministru. Social-democraţii au şi ei bănuieli de trădare în tabăra liberală, primul vizat fiind fostul premier Călin Popescu Tăriceanu. Dacă vor avea dovada trădării, PSD şi PNL îi vor exclude pe cei doi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri