Exclusiv Traian Băsescu: Eu am avut o relație de comunicare cu Putin. Este de neclintit

Data actualizării: Data publicării:
basescu si putin
Traian Băsescu și Vladimir Putin, la București, 2008. Foto: Profimedia Images

Traian Băsescu a spus la Digi24 că a avut o relație de comunicare cu liderul de la Kremlin, în pofida faptului că era un om "de neclintit". Mai mult, la unele dintre reuniunile multilaterale, fostul președinte al României "îl avea în dreapta" pe președintele Rusiei, cu care obișnuia să stea la discuții. O astfel de discuție s-a purtat și la Moscova, moment în care, Băsescu a ridicat problema Tezaurului României, despre care Putin a declarat senin că "nu se mai găsește". Băsescu a ținut să sublinieze că Putin nu a spus că n-ar fi primit tezaurul, ci că acesta este de negăsit, un răspuns la fel de frapant precum cel pe care i l-a dat Gaddafi, când i-a amintit de datoriile pe care le are la România.

"Eu am avut o relație de comunicare cu Putin. În afara celor două întâlniri, una la Moscova, una la București, când a venit la summitul NATO, la multilaterale era România-Rusia. Și îl aveam în dreapta mea ori pe Lavrov, ori pe Putin. Au fost ocazii în care, cât durau summiturile ore întregi, am putut să discutăm. Este de neclintit, sigur. Subiectul meu preferat era Transnistria. Întotdeauna argumentul era că nu vrea poporul din Transnistria să-și retragă armamentul din depozitele transnistrene.

Sau la Moscova, când am ridicat problema tezaurului, a spus «nu se mai găsește». N-a spus «nu l-am primit», ci «nu se mai găsește». La fel cum Gaddafi, când i-am spus de datoriile pe care le România, Dumnezeu să-l ierte. Sau Allah să-l ierte, mi-a spus «da eu n-am împrumutat de la tine. Pe mine m-a împrumutat Ceaușescu»", a afirmat Traian Băsescu.

Potrivit acestuia, Putin are curaj să abordeze orice subiect, nu le evită, însă are momente când dă răspunsuri năucitoare. 

"Exact același tip de politician. «N-auzi că nu vrea poporul din Transnistria? Ce mă mai omori la cap cu retragerea armamentului». Ăsta e tipul de politician. Altfel, are curaj să abordeze orice subiect. Nu evită subiectele, dar îți dă câte un răspuns din ăsta năucitor. «Nu vrea poporul din Transnistria». Ce-i mai spui la asta? Dom'le, dar ia poporul de pe calea ferată, dă-l deoparte cu poliția și treci cu vagoanele, cu tancuri, cu muniție.

Nu, îți spune pur și simplu lucruri simple, care cred că e și o tehnică. Să te deconcerteze. Pur și simplu ce să-i spui unui șef de stat care spune «s-au așezat pe linii, n-ai văzut că nu pot să-mi mai mut armamentul de acolo?»", a mai precizat fostul președinte al României.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri