Traian Băsescu: Guvernul să retragă din Parlament proiectul de lege privind Roșia Montană; V. Ponta să scape de lașitate

Data publicării:
basescu cotroceni tribuna presidency-1.ro 1

Traian Băsescu a explicat de ce a simțit nevoia să „prevină public Guvernul” în privința neconstituționalității proiectului de lege referitor la Roșia Montana. Șeful statului a spus că există riscul ca disputele publice să continue o lună, o lună și jumătate, pentru ca după aceea să se constate că ceea ce au votat parlamentarii, conform indicațiilor de partid, este neconstituțional. Șeful statului a ținut să reliefeze argumentele care îl fac să creadă că legea va fi declarată neconstituțională și a respins acuzele că ar fi dat indicații CCR.

Traian Băsescu a citat din deciziile anterioare ale Curții Constituționale pentru a argumenta că este neconstituțională o atribuire de contract unei firme prin lege. Președintele a mai spus că neconstituțională este și împuternicirea pe care ar primi-o societatea de a face exproprieri la Roșia Montană.

Principalele declarații ale președintelui Traian Băsescu:

Am afirmat de la bun început că nu se poate atribui prin lege un contract și acest lucru este confirmat de jurisprudența Curții Constituționale prin decizile sale numărul 600/2005 și 970/2007 și nu în ultimul rând, decizia legată de respingera memorandumului de înțelegere cu privire la Rompetrol Grup pe care CC nu a validat-o în 2013, de curând.

Există următoarea precizare în decizile CC, daca puterea legislativa adopta o lege la un caz particular, atunci parlamentul, rogandu-si competente de legiferare a incalcat principiile separatiei si echilibrului puterilor in stat

Deci, articolul 14 nu permite ca parlamentul să ia decizii personalizate pentru o anume companie prin legi. Acesta fiind un atribut exclusiv al Executivului și al structurilor executive. De aceea am prevenit public guvernul asupra neconstiționalității acestui proiect de lege.

Prin această lege se permite ca ANRM să prelungească licența până la 20 de ani, deși în momentul de față legea permite până la maxim 5 ani.

Este de asemenea o încălcare a Constituției pentru că resursele minerale sunt proprietate publică.

Faptul că prin lege se stabilește ca licențele de exploatare pentru maxim 5 ani de două ori are exact acest aspect al verificării statului asupra resurelor minerale.

La 5 ani, cel care are licența de exploatare are obligația să vină cu un set de documente. Or, prin această lege, guvernul propune ca pentru 20 de ani să nu mai avem un control. Este iarăși o încălcare a Constituției.

Tot prin lege se face reconfigurarea perimetrelor adiacente, ceea ce înseamnă o altă preluare a atribuțiilor unei structuri executive, ANRM, și este transferată Parlamentului.

Toate acestea m-au făcut să afirm că legea este o lege neconstituțională. Ceea ce se va mai întâmpla însă. Eu nu voi sta spectator cum a stat domnul Ion Iliescu la privatizările Rompetrol și Petrom. Îmi voi face atribuțiile consituționeale de a sesiza CC. Nu vreau să-mi încarc conștiința de a fi părtaș la un act ilegal.

Părerea mea este că Victor Ponta a mizat pe o majoritate largă în parlament și a încercat un joc de tip CFR Marfă. El trebuie să înțeleagă faptul că un prim-ministru trebuie să-și asume responsabilitățile pe care le are. Și aviz amatorilor de speculații.

Avem o șansă foarte bună ca exploatăm resursele de care țara dispune, să le valorificăm, iar poziția neutră nu este generată decât de faptul că privesc cu îngrijorare la tensionarea lucrurilor în societate.

Aș vrea să rămână un reper la care să se poată apela pentru o mediere.

Nu pot să nu observ că toată disputa este legată de două abordări, amândouă în mod egal incorecte. Unii susțin locurile de muncă, alții susțin că nu trebuie pentru că cianurile o să ne otrăvească pe toți. Ambele sunt incorecte.

Eu cred că din momentul de față noi putem crea locuri de muncă și aduce venituri la buget prin reluarea mineritului. Al doilea argument este independența energetică.

În aceste condiții, cred că cea mai bună soluție e ca Guvernul să retragă proiectul din Parlament.

Mâine, poimâine o să mergem la Înalta Curte. Facem din puterile din stat un ghiveci! Ponta să renunțe la lașitate dacă vrea să fie prim-ministru. Și să mai renunțe și la șmecherie. A fi prim-ministru nu înseamnă a teleguverna!

Antonescu știe foarte bine că e neconstituțională. Decât să vadă de ce grup de lipește mai bine să stea de vorbă cu premierul și să-i spună să-l trimită pe ministrul Șova să-și ia proiectul din Parlament și să nu se mai întoarcă în Guvern!

Soluția corectă pentru premier este să retragă urgent proiectul, există riscul de tensionare la maxim a societății.

Avem de discutat patrimoniul istoric, problema tehnologiei de explotare, impactul social, impactul bugetar, impactul pentru rezervele Băncii Naționale. Multe sunt de discutat. A trata acest subiect strict în paradigma locuri de muncă-cianuri este simplist.

În sufletul meu nu mi-am schimbat punctul meu de vedere, dar nu voi fi partizanul niciunei tabere.

Intervenția mea a vrut să fie un ultim apel la guvern, la premier să renunțe a se juca cu societatea româneacă în mod politicianist.

Dacă nu a știut că are multe elemente de neconstituționalitate în lege, poate să se uite acum și să o retragă.

Parlamentul dacă ar vrea să defrișeze de neconstituționalitate această lege pur și simplu nu poate. Ea este construită neconstituțional. Este o lege pe care băieții de la RMGC i-au dat-o lui Șova, el a luat-o și s-a dus la șeful lui și i-a spus: Șefu, ia uitați ce lege frumoasă am făcut, o să rupem gura târgului. Iar Ponta, bucuros că scapă de răspundere, și o trimite la parlament. A luat-o de bună, iar Ponta e jurist, nu inginer ca mine.                                                            

Răspunsurile președintelui Traian Băsescu la întrebările jurnaliștilor


Președintele Traian Băsescu va da declarații de presă de la palatul Cotroceni.

Conferința este programată în contextul în care, luni dimineață, Traian Băsescu a declarat că ştie că finalul „jocului” privind Roşia Montană va consta într-o lege respinsă de Curtea Constituţională în principalele prevederi.

Urmăriți declarațiile live pe Digi24 și digi24.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri