Traian Băsescu: În USL este o luptă pentru a decide cine e „jupân” în alianță

Data publicării:
BASESCU SUMMIT MARTIE 2012 MFAx 1

Nu ştiu care să pună comisia sub control, vă daţi seama ce plăcut ar fi un partid să iasă să spună concluziile - "În concluzie, se sesizează Parchetul". Nu mai bine, dacă sunt cinstiţi, şi nu vor să facă un joc politic şi vor să afle adevărul, nu mai bine fac o plângere la Parchet, acum?", a declarat președintele Băsescu, miercuri seara, într-o emisiune televizată.

Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, că terenul din Călăraşi a fost achiziţionat cinsitit, fiind vorba despre o afacere de familie. El a menţionat că nu şi-ar fi permis ilegalităţi şi că, de fapt, USL în ansamblu face un joc politic. CEC Bank a fost aleasă întrucât este singura bancă ce finanțează agricultura, a explicat președintele. El a dezvăluut că familia sa ar dori să mai achiziţioneze teren până la 500 de hectare, pentru a face rentabilă şi achiziţia de maşini agricole în leasing.

Șeful statului a precizat, însă, că nu va ieşi din politică şi nici nu va cultiva singur acest pământ.

Preşedintele a arătat că s-a consultat cu mai mulţi agricultori şi oameni din domeniu, nu doar cu consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu, dar nu le va spune numele, pentru că, probabil de a doua zi se face o comisie de anchetă şi pentru ei.

„Astea-s vremurile, văd că e o comisie la Senat, se mai face una cu Camerele reunite, notarii au făcut şi ei o comisie (..) Cred că şi ăştia, Uniunea Compozitorilor, trebuie să facă o comisie, pentru că, prin lanul de grâu care a răsărit, cântă greieri, şi mai trebuie o comisie, să vedem de ce cântă greierii pe tarlaua familiei Băsescu", a spus şeful statului.

Cine e jupân în USL?

Preşedintele a repetat părerea sa, enunțată în mai multe rânduri, că USL nu se va rupe, dar a apreciat că acum are loc în interior o luptă, pentru a se vedea „cine este jupân în alianţă”. În context, el a spus că „Ponta este mai lipsit de caracter decât Antonescu, vrea să pară întotdeauna stăpânul inelelor".

„Vor merge împreună, pentru că este o miză, şi anume PSD ar fi foarte mulţumit dacă referendumul pentru revizuirea Constituţiei va avea loc odată cu prezidenţialele, pentru a diminua puterile preşedintelui în aşa fel încât să pună la Cotroceni o maimuţă şi la Palatul Victoria să fie preaputernicul premier", a comentat Traian Băsescu.

În opinia preşedintelui, acesta este motivul pentru care PSD pune problema refrendumului pentru funcţia prezidenţială simultan cu revizuirea Constituţiei.

Pactul, încă în analiză

Întrebat despre faptul că declara, în urmă cu o vreme, că analizează dacă pactul de coabitare a fost încălcat de premier, existând posibilitatea să îl denunţe, președintele a spus, râzând, că nu a terminat încă analiza.

„Ce să spun despre pactul ăsta? Stăm în Constituţie, în legi, în cooperarea instituţională. Ce să mai spun despre el?", a comentat preşedintele Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a povestit că a vorbit recent cu un cadru universitar, de la o universitate de Drept din Bucureşti, care are un ciclu de trei conferinţe la Sorbona, unul din puncte fiind pactul de coabitare dintre preşedintele României şi prim-ministrul Guvernului, la catedra de drept constituţional de la Sorbona.

 „E o noutate constituţională absolută (...) Era o şansă uriaşă pentru Ponta să facă un doctorat pe acest pact de coabitare, pentru că sigur nu ar fi putut fi plagiat, pentru că este unic în istoria Uniunii Europene, un pact de coabitare. Francezii au avut tradiţională coabitarea, dar fără să fie un document scris", a spus Băsescu.

Şeful statului a mai spus că cine va face un doctorat pe pact, sigur nu va putea fi acuzat de plagiat.

 „O idee pentru Ponta, poate îşi reface titlul de doctor”, a menţionat Traian Băsescu.

El a mai arătat că nu are cum să îl ierte pe premier pentru că, „aşa cum a furat ştiinţă altora şi şi-a însuşit-o, aşa fură adevăruri în guvernare".

"Omul ăsta minte minte ori de câte ori are ocazia, şi o să vedeţi, când e într-o situaţie dificilă, minte şi mai mult", a mai spus Băsescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit un nume uriaș al României. Lasă în urmă multă tristețe, însă numele lui Rodion Gheorghiță va dăinui...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Dua Lipa și iubitul ei, Callum Turner, fotografiați pe străzile din New York. Cei doi nu-și pot ține mâinile...
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiica cea mare a lui Bruce Willis, noi dezvăluiri despre starea de sănătate a actorului: „Ce mi se pare...