Un om de afaceri maghiar a construit un aeroport în Harghita pentru zboruri de la Budapesta. Cine este Attila Balazs

Data publicării:
avion pe pista aeroportului din remetea
Un avion de pasageri al companiei aeriene ungare Aeroexpress a fost primul care a aterizat, în cadrul unui zbor de testare, pe aeroportul aflat încă în construcţie din comuna Remetea. Foto: Facebook

În ziua în care premierul maghiar Viktor Orban a venit la București, unde a avut un prânz privat cu prim-ministrul Marcel Ciolacu, presa de la Budapesta anunța inaugurarea unui aeroport privat la Remetea, în Harghita, construit de unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Ungaria. Attila Balázs, creatorul şi constructorul aeroportului este unul dintre bogații Ungariei, cu o avere estimată la peste 80 de milioane de euro.

Un avion de pasageri al companiei aeriene ungare Aeroexpress a fost primul care a aterizat, în cadrul unui zbor de testare, pe aeroportul aflat încă în construcţie din comuna Remetea, judeţul Haghita, a anunţat, marţi, compania aeriană agenţia ungară de presă MTI, potrivit Hirado.hu.

O aeronavă Embraer 120ER, care poate transporta 30 de persoane, a sosit la Remetea cu decolare de la Budapesta. Aeronava a trecut de controlul de frontieră la Cluj-Napoca, deocamdată obligatoriu, iar timpul de zbor din capitala Ungariei a fost de 90 de minute.

Dániel Somogyi-Tóth, fondatorul companiei aeriene, a explicat că de ani de zile lucrează pentru a stabili legături aeriene între Ungaria şi Transilvania, ceea ce cu maşina sau cu trenul este dificil de realizat. Plănuiesc să facă acest lucru bazându-se pe experienţa companiei lor mamă, BASe Airlines Zrt. din Finlanda, unde această metodă este utilizată pentru a ajunge în zone mai greu accesibile.

Cine este omul de afaceri Attila Balázs

Attila Balázs, creatorul şi constructorul aeroportului, şeful grupului Bayer, a declarat că de anul viitor intenţionează să lanseze două zboruri zilnice între Remetea şi Budapesta. Unul dintre acestea va asigura conexiuni pentru afacerile grupului, în timp ce cel de-al doilea va deservi pasageri din întreaga lume, a precizat acesta.

Aeroexpress, fondată anul trecut, şi-a lansat primele zboruri în toamna anului 2022, iar de atunci operează patru zboruri pe săptămână între Budapesta şi Cluj-Napoca, care sunt în mod regulat pline, se mai arată în comunicat.

Attila Balázs, proprietarul grupului de firme de construcții Bayer Construct, este omul de afaceri care a construit pista din Remetea, județul Harghita, unde luni a aterizat primul zbor care face legătura dintre Ținutul Secuiesc din Budapesta.

Născut în Remetea, Balázs ocupa în anul 2021 locul 57 în topul celor mai bogați maghiari, potrivit G4Media.

Relația sa cu guvernul Fidesz din Ungaria nu este un secret. Publicația maghiară Válaszonline l-a numit pe Attila Balázs ”noua cometă a NER” (Sistemul de Cooperare Naţională, o comunitate politică creată de Fidesz, partidul de guvernământ).

Totodată, publicația a mai scris că antreprenorul născut în Remetea are legături strânse cu István Tiborcz (om de afaceri maghiar, proprietarul grupului de companii de investiții și dezvoltare imobiliară BDPST Group, ginerele lui Viktor Orbán).

Ungurii se laudă cu investițiile din România

Marți, secretarul de stat maghiar, Levente Magyar, se lăuda la Târgu Mureș cu investițiile făcute de guvernul de la Budapesta în România.

Levente Magyar a subliniat că, în cadrul Programului de dezvoltare economică, Guvernul ungar a subvenţionat, până în prezent, cu aproximativ 150 de miliarde de forinţi (401,18 milioane euro) antreprenorii din Ungaria sau pe cei maghiari din Transilvania care investesc în Transilvania, contribuind astfel la crearea unei valori economice de 800 de milioane de euro.

„S-au construit fabrici, s-au construit uzine, s-au construit hoteluri, s-au construit pensiuni, micii fermieri au reuşit să-şi mărească activele. Programul a acoperit o gamă foarte largă, de la micii fermieri care au cumpărat active, până la hotelurile Hilton, ne aflăm în topul acestei game. Este greu de menţionat ceva de calitate superioară de care am putea să ne mândrim mai mult în acest segment”, a afirmat politicianul, potrivit Hirado.hu.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri