Sari la conținut

Unul din cinci parlamentari e scriitor. Unii se laudă cu zeci de cărți, alții doar cu pseudonime literare sau cu interviuri acordate presei

De la articole şi lucrări de specialitate, până la poezii sau romane, parlamentarii publică volume peste volume. Nu mai putin de 96 dintre aleşi, aproape o cincime din numărul total, se laudă în C.V.-uri cu zeci de cărţi.

Senatorul PDL, Dumitru Oprea, a scris cel mai mult. El a publicat aproape 40 de cărţi şi sute de articole. În afară de volume, parlamentarul şi-a mai pus semnătura pe 28 de iniţiative legislative. Niciunul din proiecte a devenit însă lege.

Pe locul doi se află deputatul social-democrat Petru Andea. El are în palmares 26 de cărţi şi 29 de propuneri legislative. Doar două dintre ele s-au concretizat în legi.

Numărul trei în top, deputata democrat-liberală Sanda Maria Ardeleanu a semnat 12 cărți și 44 de propuneri legislative. Ea poate număra însă drept succese, adică propuneri devenite legislașie, 8 proiecte de lege.

Senatorul UDMR Marko Bela a scris 26 de volume de poezii şi a primit mai multe premii literare. În Parlament, a semnat 11 propuneri legislative. Niciuna nu a ajuns lege. El susţine că este destul de dificil să îţi împarţi viaţa între cele două activităţi: de politician şi de scriitor.

„Poezia sau arta în general diferă în mod esenţial. Acolo într-adevăr pe mine mă interesează ce gândeşte, ce vrea, ce părere are individul. Trebuie să fie cât mai original. În politică originalitatea contează, dar, câteodată e şi periculoasă”, consideră Marko Bela.

Mai puţin cunoscut pentru activitatea publicistică este fostul preşedinte PSD, Mircea Geoană. A scris patru volume. Printre ele şi cartea "Încredere", în care îşi povesteşte propriile experienţe de viaţă. Totuşi, nu se consideră scriitor.

„E mult prea exagerat. Încerc să fiu un intelectual. Uneori îmi iese; alteori nu-mi iese. Cartea la care lucrez, şi care sper să fie gata în următoarele câteva săptămâni, sper să fie un best-seller autentic şi care... şi autorul şi editura să facă nişte parale bune”, spune Mircea Geoană.

De la începutul legislaturii şi până acum, Mircea Geoană a semnat şase propuneri de legi. Niciuna nu a primit susţinerea colegilor din Parlament.

Unii aleşi mai fac şi confuzii. De exemplu, pentru deputata Rovana Plumb, interviurile acordate presei sunt considerate "activitate publicistică". Deputatul PDL Tinel Gheorghe şi-a menţionat doctoratul în silvicultură de două ori în C.V.: şi la studii şi la activitate publicistică. Parlamentarul PC Avram Constantin precizează în C.V. că are şi un pseudonim literar, chiar dacă nu a publicat nicio carte.