Victor Ponta, la Digi24: Eu și președintele am înțeles că orice nou conflict ar costa țara foarte mult

Data publicării:
ponta 60884-62668

Cele mai importante declarații:

„Avem dosare rămase deschise, în mod clar sunt mulțumit că programe de finanțare importante funcționează, dar avem probleme de rapiditate a absorbției fonduri. Avem dosarul Schengen, care trebuie rezolvat, MCV, care probabil cu noua Comisie Europeană se va transforma într-un mecanism pentru toate țările membre. Lucrurile sunt în direcția bună, glumeam cu Van Rompuy, a spus că data trecută s-a întâlnit cu premierul Ungureanu și apoi a căzut Guvernul. L-am asigurat că ne vom revedea în aceeași formulă”.

„Dintre toate statele UE cu problema deficitului excesiv, anul trecut doar România a reușit să iasă din procedură. Președintele a ținut să anunțe el vestea bună. Dacă vrea președintele să fie meritul lui, nu am asemenea orgolii. Poate dl Băsescu a avut nevoie de un guvern condus de mine pentru a-și atinge țintele bugetare. Recoltez fructele bune, dar și multe fructe rele. Guvernul plătește multe dintre datoriile acumulate și problemele nerezolvate, ca Hidroelectrica, Oltchim, problema rectrocedărilor. Nu am de ce să-i fiu recunoscător domnului Boc”.

Anul trecut în timpul crizei, câțiva parlamentari din adunarea CE au cerut începerea unei proceduri de monitorizare a României. Din fericire s-a apreciat de către toți parlamentarii că nu e cazul pentru România de o asemenea monitorizare.

Pentru mine a rămas importantul că toți parlamentarii români au semnat o scrisoare că nu este cazul să fim monitorizați. Cred că e prima dată pentru mult timp cât reușim să fim solidari pe plan extern.

„În materie de Viktor Orban nu mă înțeleg cu Antonescu, nu cred că strategia de comunicare pe plan european e cea adoptată de Orban, e una falimentară. Nu reprezintă atitudinea lui Orban față de CE un model pentru mine”

„Dincolo de relația personală cu Antonescu ca președinte, sunt multe ce ne unesc, dar dincolo de asta am ținut ca în revizuirea Constituției să fie reglementată mai clar nu doar participarea la Consiliul European, ci că politica europeană deja nu mai e politică externă, cum a interpretat Curtea, extrem de demodat. Președintele se ocupă de NATO, relația cu SUA, Asia, dar UE ține de guvernare internă. Dacă lămurim lucrurile, în Constituție trebuie să fie faptul că responsabilitatea politicii europene aparține guvernului. La viitorul Consiliu, din mai, se va discuta pe politicile de energie, despre evaziunea fiscală, sunt lucruri ce țin de guvern. Indiferent cine va fi președinte și cine va fi premier, aceste sarcini vor fi pe umerii Guvernului”

Traian Băsescu, secretar general al NATO

N-am auzit de acest lucru de la dl. Băsescu, am auzit din presă. Pe de altă parte, dacă un român, nu vorbesc de Traian Băsescu, ar avea o șansă să ocupe o funcție importantă, eu cred că ar fi de datoria mea de premier să-l sprijin.

Cred că Dacian Cioloș e un comisar bun nu numai pentru România, ci și pentru Uniunea Europeană.

Înființarea Mecanismului european privind democrația și statul de drept 

România sprijină această inițiativă. Să fie foarte clar, nu se referea la România acest mecanism. Cred că are legătură cu ce se întâmplă acum în altă țară, în Ungaria.

Dacă ai niște standarde europene cunoscute și aplicabile, cred că este mult mai ușor să nu greșești.

Dacă mă întrebați, cred că viitoarea Comisie Europeană o va implementa.

Nu vă ascund faptul că Partidul Socialiștilor Europeni și PSD vor avea un candidat comun la șefia Comisiei Europeane. Va fi un candidat care cunoaște foarte bine România și cred că ar fi un mare câștig să fie un președinte de CE care să aibă o perspectivă clară asupra României.

De aceea am zis de candidaturile separate, din câte știu eu, liberalii europeni nu vor avea un candidat. 

MCV și Schengen

„Cred că MCV va fi inclus în mecanismul european și pentru noi va fi mai simplu. Îndeplinirea criteriilor e importantă, dar mereu a existat senzația De ce numai la noi? Acest tip de frustrare va dispărea, Comisia va spune Va fi la toată lumea. Astea sunt standardele, munciți. Nu va mai putea nimeni să se plângă și nimeni nu va mai juca acea carte antieuropeană. Până atunci nu sunt șanse ca România să scape de MCV. Putem însă avea un raport pozitiv în decembrie”

„Cred că a fost o mare presiune din România pentru a se păstra MCV ca un instrument în bătălia internă. Toate eforturile lui Macovei au fost pentru un MCV folosit în România în bătălia internă. A intrat și Bulgaria aici, au avut propriile bătălii interne, au probleme mai mari decât noi. La noi, MCV a fost încurajat. Cred că în mandatul viitoarei Comisii sistemul se va updata”

„Ideea celor 4 state mi se pare corectă. Dacă cineva în mod regulat merge într-unul dintre cele 4 state ca să acceseze programe sociale, trebuie să existe o sancțiune. Problema e că nu e normal, am vorbit și cu reprezentanții britanici, și în Franța, nu e normal să sancționezi populația unei țări pentru că există cazuri de acest tip. În plus, ce mecanism se poate aplica? Dacă noi nu intrăm în Schengen, nu înseamnă că nu vor mai fi romi în Franța sau Germania. Prin aceste măsuri sunt sancționați cei care vor turism, schimburi culturale. Cred că e și un pic de agitație politică pe acest subiect. Când sunt alegeri e ușor să spui că problemele nu sunt interne”

„Nu vreau să vorbesc despre data unei aderări la Schengen, se va discuta la Consiliul JAI din octombrie. În septembrie sunt alegeri în Germania și tema aceasta sper să nu mai fie folosită. Acum există o presiune reală. Am fost la Nurenberg, am discutat cu primarul social-deocrat, care a spus că de un an e o problemă cu o comunitate care a migrat acolo. E o problemă reală, dar pentru România, pe termen mediu și lung, vom avea soluție. Cred că vom face un efort comun, trebuie să fim solidari. Cred că vom putea vorbi pe o singură voce, dar nu știu care va fi rezultatul” 

Incluziunea romilor

E una din cele mai mari provocări apropo de agenda europeană. România este privită, și mi-am asumat această răspundere, ca țara care nu se poate spăla pe mâini.

Nu vom reuși singuri și avem programe comune și spun că e nevoie de timp pentru ca aceste programe să dea roade. Aproape vorbim de o generație. I-aș minți dacă aș spune că rezolvăm problema în șase luni. E o realitate culturală care ține de generații.

Declarație Damian Drăgici: banii se fură

Există o realitate pe care nu cred că trebuie să o negăm vizavi de banii care s-au alocat pentru integrarea romilor. Nu sunt de acord nici cu limbajul, nu sunt de acord nici cu generalizarea. S-au folosit mulți bani, s-au irosit mulți bani pe integrarea romilor.

Noi am avut mereu strategii foarte frumoase pe hârtie, care nu s-au implementat. Suntem mulți mai eficienți dacă lucrăm la nivel local. Poate să lucreze mult mai bine orașul din orașul X cu primarul din orașul Duisburg. Primele rezultate pe care le avem sunt încurajatoare, dacă coborâm nivelul de la Guvern, la nivel local.

Cu tot cartierul Ferentari dorim să facem un proiect special. Putem să-l începem anul acesta, dar va dura câțiva ani.

Investiții

„Investiția Daimler nu a venit din cer, am discutat, Dan Șova a gestionat problema, am avut negocieri, memorandumuri, discuții cu autoritățile locale, s-a lucrat ca proiectul să se poată implementa. Veți vedea cât de mult se dezvoltă Vodafone în România ca centru regional și european. Am fost zilele trecute la președinta de la Oracle și nu-mi venea să cred. Mi-a spus Avem 2.500 de angajați, cel mai mare număr de angajați dintr-o țară europeană și vrem să ne extindem. E o fereastră de oportunitate, suntem singura țară stabilă din regiune, avem potențial. Fereastra nu va ține mult. Sunt optimist, dar și frenetic în activitate să nu pierdem ritmul, să concretizăm deal-uri”.

Germania e cel mai mare investitor în România, în mod sigur relația politică cu Germania s-a schimbat în bine și se va schimba.

Întâlnire cu Angela Merkel

E foarte posibil să aibă loc în acest an. Important e următorul lucru. Și ce dacă ne-am îmbunătățit imaginea europeană? În România urmează să vină luna viitoare președintele Băncii Mondiale, vine președinta FMI, toate lucrurile astea înseamnă niște mici piese în acest puzzle. Toate aceste lucruri înseamnă încredere. 

Relația cu Băsescu, tensiunile din USL

„Nu se pune problema să devenim prieteni (cu Băsescu), dar și președintele a înțeles, și eu, că de fapt orice nou conflict intern va costa țara foarte mult. Nu merită prețul. Președintele își va termina mandatul și cu asta basta, Guvernul actual și eu avem ca principală provocare dezvoltarea economică a țării, reconstrucția de fapt. Am trecut printr-o perioadă de distrugere a fundamentului economic, e o provocare mai mare decât să mă bat cu Băsescu.

„Când e o coaliție, mereu sunt discuții. Din 5 februarie 2011 nu a trecut nicio zi în care să nu se spună că se rupe USL. Nu se va rupe. Cu mici excepții, normale, funcționarea Guvernului - sunt miniștri din trei partide - există coerență, disciplină, echipa se rodează. Dacă vorbim de majoritatea parlamentară, nimic din proiectele importante ale Guvernului nu a fost oprit de majoritate. Angajarea răspunderii pentru retrocedări a fost un exemplu de solidaritate, nu doar în USL”

ANAF

„Am avut în vedere, cu Pop am discutat, o anumită regândire a ANAF, pentru că Diaconu va prelua formula de ANAF, dar suntem în programul cu Banca Mondială, ce impune o reorganizare. În plus, în ANAF, cu foarte mare arie de independență, vom înființa Direcția antifraudă, care e în majoritatea statelor europene, la conducerea căreia voi aduce un magistrat ce va avea la dispoziție, pe sistemul DNA, polițiști specializați. 

Legea insolvenței

Sper să o modificăm până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare. Trebuie modificată legea și trebuie să avem niște sancțiuni clare aici fiindcă nu e normal ca unul să fie pe piață și să nu plăteasca taxe, iar alții să plăteasca taxe. Nu e o concurență reală.  

Management privat

E o experiență nouă. Trendul de restructurare al compaiilor de stat l-au avut toți. Nu există decât o singură direcție, toate companiile de stat se vor restructura. Această experiență cu managerii privați, cred că e o idee bună, acum se reglează.

Per total, ideea este clară, trebuie să mergem mai departe cu management privat și să îmbunătățim și cadrul de negociere.

Călin Nistor, adjunct al șefului DNA

Știu că prima dată eu am fost cel care am propus și domnul Nistor nu m-a refuzat definitiv. Cred că dincolo de disputele de atunci de la momentul nominalizării, lucrurile s-au așezat pe făgașul bun.

După ce trecem și de audierile de la CSM, faptul că o să avem stabilitate în conducerea parchetelor e un lucru foarte bun. DNA, DIICOT cred că vor fi mult mai eficiente și mult mai credibile.

Vor trece toți șase?

Nu pot să anticipez. E nevoie de stabilitate.  

„Europa are o pierdere uriașă de viteză”

„Europa are ca șansă să supraviețuiască fiind mai unită, integrându-se mai mult. Vorbesc de uniunea monetară, accederea la spațiul euro. Cred că ne vom integra și mai mult. Vreau ca România nu doar să afle ce s-a mai decis pe la Bruxelles, vreau să fie la masa la care se iau deciziile, să contribuie, să reprezinte un factor regional de stabilitate, de putere, pe care acum România le poate exercita. Există o decizie ca premier ca la toate Consiliile europene sectoriale să participe miniștri și orice înlocuire trebuie aprobată de mine. Avem și sistemul cu miniștri delegați. Ar putea fi un ministru delegat pentru afaceri europene, dar acest domeniu e la nivelul premierului. Deciziile majore de afaceri europene le ia premierul. Nu a fost o degradare la nivel de secretar de stat a afacerilor europene. Fondurile le-am lăsat la un ministru, iar lucrurile ce țin de politici europene sunt la nivelul meu”

Până la sfârșitul anului nu poate fi ținta de absorbție 50%. Cred totuși că putem avea un rezultat bun la sfârșitul anului.

Sunt un european mai degrabă federalist, cred în acel proiect al Statelor Unite ale Europei. Sunt atent la ce se întâmplă însă pe plan mondial. Acum Europa are o pierdere uriașă de viteză față de SUA, care prin noile surse de energie, mai ales gazul de șist, este foarte competitivă. Europa are o problemă de competitivitate. Sunt convins însă că are resursa internă de a-și face reformele necesare și a redeveni un actor important. E nevoie de mai multă integrare. 

Aderarea României la moneda euro

Sunt două variante. Ori mergem pe modelul polonez - nu stabilim anul, dar stabilim prioritățile și încercăm cât mai repede. Ori mergem pe un model pe care l-au avut și alte țări, și România inclusiv – noi avut 2015 – și pe care nu-l respecți. Și atunci ai varianta să-ți cam pierzi din credibilitate. Cred că un obiectiv de genul 1 ianuarie 2019 e un obiectiv destul de realist, dar e un obiectiv pe care-l stabilești cu Banca Națională, cu lumea afacerilor.

Un an de guvernare

Dacă vreți, contribuția României la dezvoltarea economică a regiunii va fi exact pe zona de energie. Vreau să cred că în următoarele două luni, proiectul Nabucco va fi aprobat. România va fi în următorii ani un producător important de energie pentru toată regiunea.

România ar trebui să reprezinte în ansamblul european un jucător important exact pe energie.  

_________________

Participarea premierului în emisiunea de la Digi24 vine după ce a fost prezent la o dezbatere pe tema reformei constituționale și la o zi după ce a susținut un discurs în fața Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Tot azi, premierul a avut programată o întrevedere cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri