Victor Ponta: Nu e sfârşitul lumii dacă procurorul general sau şeful CSM vor fi audiaţi în Parlament

Data publicării:
ponta crop digi

„E o discuţie complicată: poate fi modelul american, în care în faţa unei comisii de anchetă a Congresului se prezintă absolut toată lumea. Ceea ce cred însă că trebuie precizat este că nu pot comisiile parlamentare să intre în domeniile justiţiei, adică nu pot face dosare. Eu nu cred că e sfârşitul lumii - şi preşedintele ţării răspunde în faţa Parlamentului, la suspendare sau la înaltă trădare - poate să vină, nu procurorii de caz sau judecătorii, dar poate să vină procurorul general, să fie audiat, aşa cum vine când discutăm de modificările la legile care privesc justiţia, sau şeful CSM. Dar nu poate Parlamentul să se substituie puterii judecătoreşti, să facă efectiv anchete penale sau judecăţi", a spus Victor Ponta la un post de televiziune. 

Senatorul PNL Tudor Chiuariu, preşedintele Comisiei juridice a Senatului şi membru al Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, a susţinut joi, la Digi24, că unul dintre amendamentele adoptate în Comisia de revizuire a Constituţiei oferă posibilitatea Parlamentului de a chema pentru eventuale audieri persoane fizice sau juridice, fapt care se poate aplica şi conducerii Parchetului.

Nu e cu țintă directă către procurori, dimpotrivă, e un principiu democratic, sănătos. Acest articol spune, de fapt, un lucru fundamental, care e în alte articole din Constituție, că Parlamentul e organul reprezentativ suprem al poporului român prin intermediul căruia se exercită suveranitatea. Cetățenii, de fapt, vor avea un instrument ca să-i pună pe aleșii lor să ceară informații și să poate audia orice persoană din România. Atât, să o audieze, nu face rău nimănui o întrebare. Eu n-am văzut pe cineva să moară de la faptul că răspunde la o întrebare”, a spus Chiuariu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri