VIDEO. Scandalul numirii lui Abrudean la SGG. Care este miza

Data actualizării: Data publicării:
abrudean la o sedinta de guvern
Liberalii și social democrații spun că nu sunt tensiuni în cazul numirii lui Abrudean la SGG. Foto: gov.ro

Premierul Marcel Ciolacu măsoară tensiunea din Coaliție cu ironii. „Dimineață mi-am luat tensiunea. E normală”, a spus liderul PSD refuzând să explice de ce nu-l numește pe liberalul Mircea Abrudean în funcția de secretar general al guvernului. Atât liberalii, cât și social democrații susțin că nu sunt tensiuni între ei, deși unii insistă cu omul lor, în timp ce șeful Executivului le respinge propunerea fără explicații publice.

Numele celui care ar trebui să fie mâna dreaptă a premierului Marcel Ciolacu încă nu a fost stabilit, deși au existat discuții luni seară. Numitorul comun nu a putut fi găsit încă de liderii Coaliției, iar întrebările pe acest subiect îi irită.

Reporter: Au fost tensiuni... liderii PNL au spus că nu vor renunța.
Marcel Ciolacu, premierul României: Eu azi dimineață mi-am luat tensiunea, e normală. Din punctul meu de vedere nu există tensiune. Sunt lucruri normale când se construiește o echipă.

Surse din Coaliție spun că Marcel Ciolacu ar refuza să-l numească pe liberalul Mircea Abrudean, în urma unui aviz negativ din partea serviciilor de informații. Însă PNL nu are de gând să renunțe la el.

Miza din spatele acestei lupte declanșate între cele două partide este controlul asupra resurselor statului. Secretarul general al Guvernului are în subordine peste 200 de companii de stat, cu peste 160 de mii de angajați. Plus că toate actele care ajung pe ordinea de zi a ședințelor de Guvern trec prin mâna lui.

Lucian Bode, secretar general al PNL: Neavând nici un document, propunere, niciun mesaj către PNL din partea premierului, nu a avem niciun motiv să discutăm în forurile statutare ale partidului altă variantă.

PNL a luat o decizie în Biroul Politic Naţional - 68 de voturi „pentru”, două voturi „împotrivă”. Pe lista cabinetului miniştrilor propuşi de PNL evident se regăsea şi domnul Mircea Abrudean. De aici nu mai este responsabilitatea Partidului Naţional Liberal, este responsabilitatea primului ministru să decidă. În acest moment PNL nu are absolut niciun document sau o decizie comunicată de către primul ministru, în consecinţă nu avem ce să facem alte propuneri.

Miza din spatele acestei lupte declanșate între cele două partide este controlul asupra resurselor statului. Secretarul general al Guvernului are în subordine peste 200 de companii de stat, cu peste 160 de mii de angajați. Plus că toate actele care ajung pe ordinea de zi a ședințelor de Guvern trec prin mâna lui.

Potrivit unor surse Digi24, la PNL sunt deja vehiculate nume de înlocuitori pentru Abrudean. Adică, PNL s-ar pregăti să facă o altă nominalizare, a spus Cosmin Prelipceanu la „Jurnalul de Seară”.

Este vorba despre Ștefania Ferencz, fost consilier al premierului Emil Boc, și fost secretar general al Ministerului de Interne în timpul ministeriatului lui Lucian Bode. Al doilea nume vehiculat este George Tuță, deputat PNL de Ilfov, iar cel de-al treilea este Ciprian Pandea, senator PNL de Călărași, potrivit jurnalistului Digi24.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri