Viorica Dăncilă: Îi solicit președintelui să semneze decretele de numire ale miniștrilor de la Transporturi și Dezvoltare

Data actualizării: Data publicării:
dancila iohannis guvern inquam octav ganea 20181220163007_OGN_8165-01

Premierul Viorica Dăncilă a făcut un nou apel la președintele Klaus Iohannis, cerându-i public, vineri, să respecte deciziile Curții Constituționale și să semneze, „în virtutea prerogativelor constituționale”, decretele de numire a miniștrilor pentru Transporturi și Dezvoltare Regională.

„Guvernul a respectat toate procedurile legale, iar acest blocaj este nejustificat. În consecinţă, îi solicit preşedintelui României ca, în virtutea prerogativelor constituţionale pe care le are, de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice, să respecte decizia CCR şi să semneze decretele de numire pentru ca activitatea celor două  ministere să se desfăşoare cât mai eficient”, a declarat Viorica Dăncilă.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că ultimele documente trimise de premierul Viorica Dăncilă pentru numirea Liei Olguţa Vasilescu la Ministerul Dezvoltării şi a lui Mircea Drăghici la Transporturi sunt în analiza departamentului de specialitate al Administraţiei Prezidenţiale, iar un răspuns va fi dat într-un timp rezonabil.

Cu o zi înainte, luni, premierul Viorica Dăncilă îi transmisese preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare în care solicita emiterea decretelor prezidenţiale prin care Lia Olguţa Vasilescu să fie numită în funcţia de viceprim-ministru și ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, iar Mircea-Gheorghe Drăghici - în funcţia de ministru al Transporturilor.  A trimis a trei oară dosarele la Cotroceni, de această dată și cu documentele de care șeful statului se plângeau că lipseau.

Numirea unor titulari în fruntea celor două ministere este o saga care durează de cel puțin două luni. Problemele au apărut odată cu remanierea guvernamentală a guvernului Dăncilă, din luna noiembrie, când președintele a refuzat să semneze decretele de numire a noilor miniștri pentru Dezvoltare Regională și Transporturi. Inițial, pentru aceste posturi au fost propuși Ilan Laufer, respectiv Lia Olguța Vasilescu, fost ministru al muncii în Cabinetul Dăncilă I. După ce președintele a refuzat aceste propuneri, Viorica Dăncilă, susținută printr-o decizie a conducerii PSD, i-a propus pe Mircea Drăghici, trezorierul PSD, la Transporturi și pe Lia Olguța Vasilescu la Dezvoltare Regională. Președintele a respins din nou dosarele, invocând motive de legalitate (lipsa unor documente din dosar).

Citiți aici mai multe știri pe această temă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Salarii mai mici de la 1 iulie 2024 pentru acești români. Decizia lovește în mulți angajați
Digi FM
Mihaela Tatu, adevărul despre motivul pentru care a divorțat de soț, după 16 ani de căsnicie: „Nu mi-a părut...
Pro FM
Lidia Buble, ipostaze senzuale printre așternuturi și într-un costum de baie roșu, într-un hotel de 2500 de...
Film Now
Cum arată copiii lui Jason Momoa. Fiul lui de 15 ani are cel mai ciudat nume de la Hollywood
Adevarul
Gratare cu carne de om. Un canibal și-a servit vecinii cu carne umană, fără ca aceștia să știe ce mănâncă de...
Newsweek
Cum a găsit Maria Ploae calea spre credință? Cine a fost actorul care a inspirat-o?
Digi FM
Cum a fost umilit un copil la serbarea de la grădiniță. Mama acestuia, mesaj sfâșietor: „M-a durut, am rămas...
Digi World
O nouă iluzie optică face furori pe rețelele sociale. Spune-mi ce vezi în poză ca să-ți spun ce personalitate...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Tatăl Angelinei Jolie, declarații rare despre fiica sa și nepoata lui, Vivienne. Jon Voight și actrița nu mai...
UTV
Bianca Censori a intors toate privirile la Paris Fashion Week. Sotia lui Kanye West nu a renuntat la tinutele...