Aviz favorabil pentru Virgil Popescu la Economie, după un val de reproşuri. Programul lui a fost comparat cu modelul din Chile

Data actualizării: Data publicării:
audiere-VIRGIL-DANIEL-POPESCU-inquam-ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Membrii comisiilor economice reunite ale Parlamentului au admis miercuri nominalizarea lui Virgil Popescu pentru funcţia de ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, cu 31 voturi pentru, 7 voturi împotrivă şi 9 abţineri.

Virgil Popescu a fost audiat de următoarele comisii: Comisia pentru industrii şi servicii şi Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor şi Comisia economică, de industrii şi servicii şi Comisia pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale din Senat.

Proogramul lui de guvernare a fost criticat de Ştefan Oprea, ministrul demis pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, care a avut în fața sa, în timpul audierii, o foaie cu mesajul "#NuCHILE". Mesajul lui Oprea face referire la modelul economic din programul liberalului Virgil Popescu, pe care acesta îl consideră asemănător cu modelul eșuat al Chile.

"Este protestul meu personal împotriva modelului economic amatoricesc. Ceea ce se intampla în Chile zilele acestea ne arată un model eșuat. Am văzut că aveți sigla PPE și atunci vă aduc aminte că PPE are ca pilon principal economia socială de piață. Acest lucru lipseste cu desăvârșire din programul dumenavoastră. Nu aveți nimic substanțial în acest program. Niciun model de gândire în privința IMM-urilor", l-a criticat Ștefan Oprea pe Virgil Popescu.

În debutul audierii, ministrul desemnat a afirmat că programul de guvernare al PSD a fost "cea mai mare vânzare de iluzii", ceea ce i-a atras criticile senatorului Daniel Zamfir: „Ați început prost facând o analiza a guvernării PSD-ALDE, dând niște cifre care nu sunt adevărate. Ați vorbit apăsat despre faptul că industria este undeva la pământ și despre creșterea consumului. Cred că cine a făcut programul nu a ținut cont de Eurostat. Eurostat a publicat luni un raport care spune că România a avut ca cea mai buna activitate economcia, în industrie, dintre toate statele UE. România este a patra țară din UE. Suntem deasupra Slovaciei ,Poloniei și Ungariei".

Popescu: OUG 114 a creat perturbații foarte mari. Trebuie un calendar de abrogare stabilit cu CE

"OUG 114 a creat perturbații foarte mari. La consumatoriii non-casnici prețurile au crescut și la energie și la gaze cu peste 25%. Asta înseamnă scăderea competitivității industriei românești și o posibilă creștere a inflației. S-a făcut un transfer de profit de la producător la furnizor. Nu este ușor de definit consumatorul vulnerabil, dar prețul de 68 lei/MWh nu este un ajutor, ci o subvenție pentru toată lumea. Trebuie un calendar de abrogare, stabilit împreună cu Comisia Europeană. Trebuie definit consumatorul vulnerabil", a afirmat Virgil Popescu, miercuri, în comisiile reunite pentru Economie.

Virgil Popescu a afirmat că dorește deblocarea investițiilor din Marea Neagră.

"Faptul că ea a apărut în 28 decembrie cu aplicabilitate de la 1 ianuarie... De Exon trebuie să știm dacă s-a trimis scrisoare către premier. Când vom ajunge la minister vom vedea exact. Modul în care s-a lucrat acum cu 3 sau 4 versiuni ale legii Offshore a redus încrederea învestitorilor", a mai adăugat Virgil Popescu.

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri