Zegrean: PSD doar s-a aflat în treabă. Tot ce a cerut pentru încuviințarea decretului era deja scris în legi și Constituție

Data actualizării: Data publicării:
marcel-ciolacu-consultari-cotroceni-inquam-photos-octav-ganea (4)
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

PSD a depus şi adoptat joi în Parlament completări la hotărârea de încuviințare a prelungirii stării de urgenţă. “Puteau să nu facă asta, tot ce au scris ei e în plus”, a declarat la Digi24 fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean.

"Ce a făcut PSD putea să nu facă. Tot ce trebuia să facă ieri (joi – n.r.) era doar să aprobe sau să respingă decretul președintelui.

Tot ce au scris ei e în plus, este deja scris în legi sau în Constituție, nu era necesar.

PSD a creat discuții și controverse, pentru că ar putea unii să creadă că nu ar fi necesară această prelungire a stării de urgență.

Este sistemul românesc de a ne afla în treabă", a declarat la Digi24 Zegrean.

Parlamentul a aprobat joi, în şedinţă online, solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de prelungire a stării de urgenţă pe teritoriul României. Hotărârea Parlamentului cere Guvernului să prezinte în fiecare săptămână un raport al măsurilor, iar la finalul stării de urgență, Curtea de Conturi va verifica cheltuielile făcute în această perioadă.

Potrivit hotărârii Parlamentului, guvernul nu va mai putea lua măsuri de restrângere a drepturilor fundamentale decât prin acte normative cu putere de lege și va fi obligat să prezinte Parlamentului săptămânal un raport cu privire la măsurile adoptate sau pe care intenționează să le ia pentru combaterea epidemiei de coronavirus.

Liberalii susțin că prin obligarea guvernului de a lua măsuri doar prin acte normative cu putere de lege este blocată emiterea Ordonanțelor Militare.

Comitetul Executiv al PSD a decis, miercuri, să voteze pentru prelungirea stării de urgență până pe 14 mai, decretată de președintele Klaus Iohannis.

Redactare G.M.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri