Presa germană scrie despre mafia lemnului: „Pădurarii trăiesc periculos în România”

Data actualizării: Data publicării:
Deforestation aerial photo. Drone shot of destroyed forest in Romania. Global warming concept
Imagine sugestivă cu o pădure din România și o parte defrișată din aceasta. Sursă foto: Getty Images

Moartea unui pădurar român, care a revoltat opinia publică luna trecută, continuă să stârnească reacții în presa internațională. Publicația germană Der Spiegel vorbește despre mafia lemnului din România și despre faptul că toți cei care stau în calea hoților își pun viața în pericol.

În articolul intitulat „Mafia lemnului în România: Pădurea în pericol”, jurnaliștii germani observă faptul că țara noastră și-a tăiat sistematic pădurile, iar amploarea defrișărilor ilegale este mult mai mare decât se credea. Asta pentru că problema principală nu sunt infractorii mărunţi sau sătenii care taie pădurile pentru că nu au bani de lemne pentru foc, ci cererea mare de lemn de peste hotare.

„România este unul dintre cei mai mari exportatori de lemn din Europa. Companiile austriece Schweighofer, Kronospan şi Egger au construit uzine cu capacităţi mari de procesare în România, iar Germania este unul dintre cumpărătorii produselor lor. Însă România este o sursă importantă de materie primă şi pentru gigantul Ikea. Numeroase companii din ţară produc mobilier ieftin pentru grupul suedez şi Ikea chiar deţine în jur de 50.000 de hectare de pădure în România”, relatează Der Spiegel.

Jurnaliștii germani scriu că, deși au existat numeroase proteste, în urma cărora atât statul român, cât și aceste mari companii și-au luat angajamentul de a împiedica tăierile ilegale de copaci, nu s-a schimbat nimic.

Comerţul cu lemn reprezintă o afacere de un miliard de dolari şi ramificaţiile pătrund în cele mai înalte cercuri politice. Milioane de metri cubi de lemn sunt tăiați ilegal şi cine îndrăzneşte să deranjeze această afacere îşi poate pune viaţa în pericol.

Șase pădurari români au fost ucişi în ultimii ani, scriu jurnaliștii germani, în timp ce în alți 650 de angajaţii forestieri au fost răniți în timp ce încercau să oprească defrișările ilegale. Der Spiegel scrie că în România se taie în fiecare an în jur de 38 de milioane de metri cubi de lemne, dar oficial sunt declarate doar 18 milioane.

Citește și Mama pădurarului ucis în Maramureș: „Aici e mare mafie, în zona asta”. De ce se teme cel mai mult Lenuța Pop

Marș de protest, astăzi, în Capitală

Astăzi, în Capitală, de la ora 18:00, în Piața Universității, oamenii ies în stradă pentru a cere oprirea tăierilor ilegale din păduri. Din codrii care acopereau cândva peste 80% din teritoriul României au mai rămas doar frânturi. Chiar și așa tot mai găzduim două treimi din pădurile virgine ale Europei și cele mai numeroase populații de urși, lupi, râși și alte animale încă nedispărute de pe continent. Urmăriți o discuție cu Cătălina Rădulescu, de la Agent Green.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri