Primarii susțin protestul din 15 martie. „Investitorii ne întreabă de ce nu avem autostrăzi. Le spunem că nu suntem în stare?!”

Data actualizării: Data publicării:
borna metru autostrada modlova

Tot mai mulți primari se alătură protestului lansat de omul de afaceri sucevean Ștefan Mandachi, care a construit din banii săi primul metru de autostradă din Moldova. Din orașe mari sau localități mici, toți spun că autostrăzile sunt necesare și anunță că vor opri activitatea pe 15 martie, la ora 15:00, timp de 15 minute, pentru a atrage atenția asupra lipsei infrastructurii din România. Chiar și ministrul Transporturilor spune că înţelege demersul antreprenorului și spune că şi are aceleaşi nemulţumiri, doar că...

borna metru autostrada modlova
Captură YouTube/Romania vrea autostrazi

Ştefan Mandachi este un om de afaceri din Suceava care a construit, simbolic, un metru de şosea de mare viteză în Moldova, în semn de protest faţă de lipsa autostrăzilor în regiune. Toți cei care susțin construirea de autostrăzi în România sunt așteptați să înceteze activitatea timp de 15 minute, vineri 15 martie, la ora 15:00.

Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, atrage totuși atenția că, deşi gestul antreprenorului a fost bun pentru a trage un semnal de alarmă, construirea unei autostrăzi este mai complexă.

Ministrul Transporturilor: Țineți cont că nu avem buget!

Înțeleg demersul tânărului antreprenor din Moldova, dar noi când facem autostrăzi în România trebuie să ținem cont de autorizații de construcții, acord de mediu, exproprieri. Nu putem face lucrurile așa cum vrem când vine vorba de fonduri europene. Dar demersul lui, cu siguranță, - și al românilor în general - am înțeles și demersul dânsului. Vom intensifica acțiunile pentru finalizarea a cât mai multor kilometri de autostradă, nu numai pe proiectele vechi, cât și pe proiectele noi. Dar, încă o dată, țineți cont că nu avem buget”, a declarat Răzvan Cuc.

Cine sunt primarii care s-au alăturat până acum demersului #șîeu

Poate cel mai important primar care s-a alăturat demersului #șîeu este cel din Iași. Mihai Chirica a declarat marți dimineață la Digi FM că va opri activitatea un sfert de oră în Primărie. De asemenea, s-au alăturat protestului multe companii private.

„Eu voi fi primul dintre cei care vor opri activitatea pentru că trebuie să atragem atenția asupra necesității construirii de autostrăzi. Așa cum spuneam, nu numai Autostrada A8 este importantă, Autostrada Moldova, ci toată țara are nevoie de rețea de autostrăzi, pentru că avem nevoie să ne dezvoltăm în primul rând. Ecoul nu cred că va fi de o rezonanță mare pentru că despre această necesitate se vorbește de prea multă vreme. Probabil, s-a erodat în mintea celor care trebuie să decidă acest subiect, dar, cel puțin, vom reuși să atragem atenția Comisiei Europene că a devenit o problemă națională lipsa autostrăzilor și că ar trebui să abordăm următoarea etapă de finanțare europeană într-un mod mult mai responsabil”, a spus primarul Iașului.

Potrivit Ziarul de Iași, el considera săptămâna trecută că e doar o glumă, însă protestul a luat amploare. „E o glumă care circulă pe internet. Unu' și-a făcut în curte la el un metru de autostradă. Și eu dacă vreau să atrag atenția oricum, reușesc. Da, e o formă de protest la care toți ținem în sensul de a atrage atenția asupra necesității acestei autostrăzi”, a spus Chirica, la Infinit TV.

Tot în Iași, județul, primarul comunei Dobrovăț a anunțat că activitatea instituției va fi suspendată în timpul protestului „15 minute”. De remarcat faptul că primarul Cătălin Martinuș este membru PSD. Și primarul PSD din Săvinești, Neamț, a anunțat că susține demersul antreprenorului din Suceava.

protest primaria dobrovat (1)
Foto: ziaruldeiasi.ro

Primar ALDE: „Investitorii ne întreabă de ce nu avem autostrăzi. Ce să le spunem? Că nu suntem în stare?!”

În partea celalată a țării, investițiile în infrastructură nu sunt nici ele prea numeroase. Primarul din Rovinari, Robert Dorin Filip, de la ALDE, a declarat într-un interviu la Digi FM că e nevoie urgent de construcția unui drum expres între Craiova și Târgu Jiu.

„Salut acest demers apolitic și mă bucur că un tânăr antreprenor ia inițiativa și vrea să schimbe ceva în țara asta. Eu particip la acest demers în calitate de primar, fără a aduce politicul în discuție și pentru că județul Gorj este un județ codaș din punct de vedere economic, iar din punct de vedere al drumurilor și al căilor de acces către marile orașe, către aeroportul din Craiova, suntem praf. (...) Vreau să vă spun că în orașul Rovinari, de când sunt eu primar, de doi ani și ceva, au venit doi investitori care ne-au creat 1350 de locuri de muncă și, în discuțiile premergătoare, ne întrebau de ce nu avem un drum expres, de ce nu avem o autostradă, de ce nu avem orice cale de acces către un mare oraș, pentru că orice investitor care ocolește aceste zone defavorizate, cum este zona noastră, trebuie să aibă niște avantaje. Și noi nu avem ce să le spunem. Ce să le spunem? Că nu suntem în stare sau că nu s-au întâmplat lucrurile astea sau că se vor întâmpla peste 5 sau 10 ani?!”, a spus edilul din Rovinari. 

Protest și în Târgu-Jiu și Turceni

De asemenea, primarul municipiului Târgu-Jiu, Marcel Romanescu, a anunţat, marţi, că se va alătura protestului din 15 martie, sub titulatura „15 minute de grevă generală. România vrea autostrăzi”.

„Mă alătur demersului iniţiat de omul de afaceri sucevean Ştefan Mandachi. Lipsa infrastructurii rutiere este o problemă a întregii ţări şi, dacă o astfel de formă de protest ar putea determina factorii de decizie să ia măsuri, atunci nu voi sta deoparte. Sunt convins că mulţi cetăţeni ai municipiului Târgu Jiu mi se vor alătura şi, în data de 15 martie, la ora 15:00, împreună vom atrage atenţia Guvernului că România are nevoie de autostrăzi, iar Gorjul are nevoie de un drum expres!", a scris Marcel Romanescu pe Facebook, potrivit Agerpres.

Şi primarul oraşului Turceni, Cristina Cilibiu, a decis să ia parte la acest protest. „Oraşul Turceni susţine protestul '15 minute de grevă. Romania vrea autostrăzi!' Şi Gorjul are nevoie de autostrăzi sau cel puţin de un drum expres! La rândul meu, îl provoc pe domnul Ion Ciocea, primar al comunei Bustuchin, să se alăture protestului nostru”, a scris Cristina Cilibiu pe Facebook.

Ce spune primarul din Bosanci, localitatea în care a fost construit primul metru de autostradă din Moldova

Înapoi la primul metru de autsotradă din Moldova. Săptămâna trecută, Neculai Miron, primarul comunei sucevene Bosanci, a fost criticat de sătenii care l-au ales, după ce a anunţat că „Monumentul autostrăzii”, construit pe un teren agricol de pe raza localităţii, nu are autorizaţie, relatează Adevărul. El a anunțat însă, luni, că a autorizat mitingul programat de Ştefan Mandachi pe 15 martie, la ora 15.00, pentru inaugurarea primului metru de autostradă din Moldova.

Ulterior, Neculau Miron şi Ştefan Mandachi s-au fotografiat împreună. Primarul a publicat pe Facebook imaginea însoţită de mesajul: „Primul metru de autostradă s-a făcut la Bosanci, Suceava! Ca primar al comunei Bosanci, aveţi din partea mea toată susţinerea, domnule Mandachi!”

Ștefan Mandachi a fost „În fața ta”, la Digi24

Ștefan Mandachi, omul de afaceri care a lansat manifestul pentru construirea de autostrăzi și care a anunțat că va opri activitatea afacerilor sale timp de 15 minute, pe 15 martie, la ora 15:00, a spus duminică la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că a fost șocat de valul de susținere pe care l-a primit. „Am cel puțin 4.000 de mesaje necitite în telefon”. El a spus că înainte de clipul-protest, oamenii de afaceri se temeau și erau în zona de confort, dar că acest lucru s-a schimbat. Urmărește emisiunea aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri