Profesor la Oxford: Se mimează o democraţie care se transformă într-un sistem totalitar

Data actualizării: Data publicării:
profesor oxford

Corneliu Bjola, profesor de Studii Diplomatice la Universitatea Oxford, a făcut la Digi24 o radiografie a tabloului care are în centru reacţiile în urma modificărilor aduse codurilor de procedură penală.

„Cauzele imediate sunt evidente, e vorba de modificarea codurilor penale, această idee de a modifica codurile penale cu dedicaţie pentru Dragnea, Tăriceanu şi pentru ceilalţi cu probleme penale, fără dezbatere, cu vot pe banda rulandă.

Când ne uităm la cauzele profunde vreau să aduc în discuţie o idee pe care Iohannis a enunţat-o: ideea de formă fără fond, care capturează bine ce se întâmplă. A apărut o percepţie în opinia publică că e ceva mai grav, că sistemul democrat e golit de conţinut.

Rămane o formă care mimează democraţie dar care în interiorul ei se transformă gradual într-un sistem totalitar.

Care ar fi aceste semne care ar indica transformarea? Parlamentul a devenit un fel de mare adunare naţională, totul se votează pe bandă rulantă, noaptea, care s-a transformat într-o maşină de vot pe negândite.

Se creează un scut de imunitate pentru o castă, o castă de politicieni care se plasează în afara acestui stat de drept. Rămânem cu o mască democratică, dar fondul e golit, terminat şi schimbat cu altceva”, a explicat Corneliu Bjola.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri