Exclusiv Andrei Roman, CEO Atlas Intelligence, despre prezidențiale: Există o criză de candidați. Un extremist ar putea ajunge în turul 2

Data actualizării: Data publicării:
andrei roman iin studioul digi24
Andrei Roman, sociolog și CEO Atlas Intelligence, a vorbit la Digi24 despre alegerile prezidențiale de la toamnă.

Andrei Roman, sociolog și CEO Atlas Intelligence, a vorbit vineri seara, în exclusivitate la emisiunea LIVE de la Digi24, despre alegerile prezidențiale de la toamnă. Acesta consideră că în acest moment „există o criză de candidați”, iar „la nivelul populației este o mare dezamăgire despre cum funcționează democrația”. De asemenea, Roman a mai afirmat că în acest context există riscul ca în turul al doilea să ajungă un candidat extremist, populist.

Alexandru Rotaru, jurnalist Digi24.ro. Campania pentru prezidențiale este cea mai urmărită, cea mai votată persoană este acolo, la prezidențiale. Cine ar putea fi viitorul președinte al României?

Andrei Roman, CEO Atlas Intelligence: Există o criză de candidați la momentul ăsta, iar la nivelul populației este o mare dezamăgire despre cum funcționează democrația.

Am făcut un studiu anul trecut pentru un forum politic pe tema democrației în România, care arăta că deși mai mult de 90% dintre români sprijină democrația, în momentul acesta, mai mult de jumătate nu consideră că trăiesc într-o democrație reală.

Profilul candidatului din toamnă, din păcate este posibil să fie un profil de outsider, mai radical, așa cum am văzut în multe alte țări.

Mircea Geoană ar fi singurul care ar scăpa acestei logici, dar are probleme logistice, din prisma nesusținerii sale de către niciun partid.

Alexandru Rotaru: Există riscul real ca românii să voteze un candidat a ceea ce se încadrează în extremism și populism?

Andrei Roman: Exact, ăsta este unul dintre riscurile foarte mari, ca un astfel de candidat extremist să ajungă în turul doi.

Alexandru Rotaru: În acest moment există riscul, sau șansă pentru doamna Șoșoacă, de a ajunge în finală la prezidențiale?

Andrei Roman: Aș spune că doamna Șoșoacă, ajungând, sau nu, în turul doi, va surprinde pe foarte mulți. Va avea probabil un procent de peste 10% dacă rămâne în cursă. Este un procentaj destul de impresionant, mai ales când îl avem și pe George Simion în scenariul pe care îl analizăm. Deci, vorbim despre doi candidați cam pe același segment de discurs politic.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri