Raed Arafat: Dacă începem să transferăm cazurile din București, normal că este o situație îngrijorătoare

Data actualizării: Data publicării:
20180829163013_IMG_6057-01pesta porcina arafat Inquam Photos George Calin
Foto: InquamPhotos / George Călin

Secretarul de stat Raed Arafat a spus, vineri seară la Digi24, că situația începe se devină îngrijorătoare, din moment ce nu mai sunt paturi libere la ATI în spitalele Covid din București, iar pacienții încep să fie transferați. Totodată, șeful DSU a spus că a crescut îngrijorător și numărul localităților din țară cu cel puțin un caz de coronavirus.

Raed Arafat a spus că o soluție la umplerea paturilor de ATI cu pacienți covid în spitalele din București este mutarea lor în afara Capitalei. „Problema este că și Ploiești este plin.”

O altă soluție este găsirea de spații, în spitalele care au paturi de terapie intensivă, și instalarea de ventilatoare din depozite. Resursele „sunt în stocurile noastre”, a confirmat secretarul de stat. „Stocuri care au supărat la un moment și pe cei de la Curtea de Conturi, că de ce le-au găsit, dar ăsta e rostul lor”, a completat el.

„Dacă fizic n-au spațiu, avem a patra și ultima unitate mobilă de terapie intensivă de rezervă, este la București și putem să o instalăm lângă un spital. Asta înseamnă 12 paturi suplimentare de ATI, dar pentru asta trebuie alocat personal și tot”, a spus Raed Arafat.

El a exemplificat unde au ajuns aceste unități mobile de ATI: la Ploiești, Galați și Timișoara: „Al patrulea e rezervă”. 

Raed Arafat a spus că situația „începe să fie îngrijorătoare”. „Dacă începem să transferăm cazurile din București, normal că este (o situație) îngrijorătoare, pentru că înseamnă că în București apar din ce în ce mai multe cazuri de terapie intensivă”, a subliniat el.

Secretarul de stat a atras atenția că, cu cât numărul de cazuri de infectare este mai mare, cu atât este mai mare și numărul pacienților de la terapie intensivă.

„Noi am mai dus pacienți din București în altă parte, noaptea, pentru că nu mai existau locuri”, a adăugat el.

De asemenea, Raed Arafat a transmis că cei peste 900 de oameni care au cerut externarea sau refuzat internarea reprezintă un pericol de infectare, deoarece studiile arată că „asimptomaticii și preasimptomaticii transmit” coronavirus și i-a sfătuit să se izoleze: „Dacă n-au stat la spital, măcar să stea acasă, separat de familie”. 

„Dacă au o singură baie, trebuie aerisit foarte bine și dezinfectat, după fiecare folosire. Ăsta e un lucru minimal”, a mai spus secretarul de stat.

Numărul localităților din țară cu cel puțin un singur caz de coronavirus

El a mai spus că în România sunt acum 885 de localități care au câte minim un caz de COVID-19, evoluția fiind clară în acest sens, între 1 iunie și 17 iulie. 

„Asta înseamnă că cazurile se răspândesc. Un caz nu e mare problemă pentru acea localitate, dar faptul că numărul localităților crește este un semnal”, a spus Arafat. 

Întrebat dacă cele 905 persoane au contribuit la creșterea numărului de cazuri de acum, Raed Arafat a răspuns că „este foarte greu de spus, însă este posibil”, oferind ca exemplu cazurile mai multor familii din Dâmbovița, care s-au infectat după ce pacienți infectați s-au externat pentru a se trata acasă. „Unul din focare a fost cu infectarea a nouă membri din familie”, a subliniat el.

Secretarul de stat a explicat că, în ritmul acesta, se va ajunge la restricții locale sau zonale, iar oamenii nu trebuie să se teamă de aceste măsuri, ci trebuie să ajute autoritățile ca să se evite impunerea restricțiilor. Astfel, populația poate să ajute prin purtarea măștii, distanțarea fizică și spălatul pe mâini cu apă și săpun.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri