Raed Arafat: Recomandarea privind carantina orașului Timișoara a fost făcută de DSP Timiș

Data publicării:
Raed Arafat poartă mască.
Șeful DSU, Raed Arafat. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a răspuns atacurilor care l-au vizat după anunțul potrivit căruia Timișoara rămâne în continuare în carantină, susținând că această recomandare a fost făcută de DSP Timiș și avizată ulterior de INSP.

Într-un mesaj pe Facebook Raed Arafat a încercat să răspundă comentariilor și atacurilor care l-au vizat în ultimele două zile.

„Văzând comentariile și atacurile recente, fac următoarele precizări: Recomandarea de carantinare a municipiului Timișoara și a două dintre localitățile limitrofe a fost făcută de DSP Timiș și trimisă către INSP. INSP a avizat propunerea de carantinare și a recomandat ca localitățile care nu se aflau în propunerea DSP să rămână și ele în carantină din considerente de sănătate publică, mai ales că în ambele localități incidența este încă ridicată”, scrie în mesajul șefului DSU.

Raed Arafat a mai explicat că în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, unde trebuia să se facă propunerea de prelungire a măsurii, au fost mai multe voturi împotriva și abțineri exprimate de unii membri ai comitetului nefiind posibilă atingerea unei majorități de două treimi din voturi, ceea ce a făcut imposibilă luarea unei decizii concrete, în pofida faptului că recomandările specialiștilor au fost în sensul continuării măsurilor de carantină în Timișoara și localitățile limitrofe.

Citiți și: Dominic Fritz: Carantina e necesară. Nu e cazul să declanșăm acum un război între Timișoara și București

Totodată, șeful DSU a mai spus că astfel de măsuri au fost luate și în alte orașe.

„Municipiile mari, care au mai fost carantinate, cum ar fi Alba-Iulia, Sibiu, Baia Mare...etc. au necesitat prelungiri succesive ale măsurilor în scopul reducerii incidenței. De altfel, incidențele din ultimele patru zile de la nivelul municipiului Timișoara arată că este un platou cu cifre foarte apropiate ce poate însemna că în următoarea perioadă să înceapă scăderea treptată a acesteia”, a precizat Arafat.

La final, Arafat a explicat că decizia de la nivelul DSU a fost luată în urma mai multor discuții și consultări, inclusiv cu colegii din cadrul Ministerului Sănătățiii și din cadrul INSP.

„Decizia nu a fost luată ca un afront la adresa autorităților din Timiș, ci ca pe o măsură de prevenire pentru a nu pierde impactul carantinării din ultimele 14 zile”, a adăugat Raed Arafat.

Măsura este una provizorie și se aplică până miercuri la ora 24.00.

Explicațiile lui Raed Arafat vin după ce preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, a declarat luni, că ordinul şefului DSU de a prelungi carantinarea zonală a Timişoarei, a fost unul „abuziv” şi se analizează posibilitatea atacării lui în instanţă.

Citiți și: Președintele CJ Timiș, după prelungirea carantinei: Bucureștiul nu înțelege Timișoara, cum n-a înțeles-o nici în 1989

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri